A hiábavalóság súlya

A világ utolsó napjai – az emberek csak egymástól tudnak menekülni, a már szabad szemmel is látható Apophistól, a Föld felé száguldó kisbolygótól nem. Hutvágner Éva Örök front című első regényének cselekménye a vég idején játszódik, amikor a hétköznapi relációk kiüresednek, de a becsapódás előtt mégis történik valami fontos - Juhász Tibor interjúja a szerzővel.

A Vaknyugat jó terep a felelős színházi részvétel gyakorlásához

Háromnapos workshopot tartanak a budapesti Káva Kulturális Műhely tapasztalt drámapedagógusai, színészei a Soltis Lajos Színházban, a celli társulat végzett drámapedagógusainak részvételével.

Ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

A társulat titkos szavazása alapján ifj. Vidnyánszky Attila vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az idei évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a Vígszínházban.

Rendkívüli operaelőadás Nagyváradon

Január 27-én, 18 órától Selmeczi György Boldogasszony lovagja című vígoperája vendégszerepel a Szigligeti Színházban. Az előadás a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Művészetek Palotája koprodukciójában jött létre.

Az írót nem választják

„Az írás olyan, mint a szerelem: egy ember dolga, azé, aki szeret. Az pedig nem követelheti meg, hogy viszontszeressék.” Kányádi Sándor húsz évvel ezelőtti nagyinterjúban elmondott gondolatai kommunizmusról, irodalomról, nemzetiségről ma is ugyanolyan érvényesek.

Szabadka - Desiré fesztivál

Szombat este Urbán András rendező Anatómiai lecke című előadásával elkezdődött az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és december 3. között 16 előadással várja a közönséget.

Az utolsó előtti út – szabálytalan nekrológ

In Memoriam KAPOSI ENDRE - aki az Art Limes művészeti folyóirat kiadójának, a Kernstok Károly Művészeti Alapítványnak huszonhárom éven át volt elnöke.

Generative art eszközök online egy magyar webes applikációval

Az esztergomi székhelyű GNSoft Szoftverfejlesztő és Szolgáltató Kft. desktop szintű képszerkesztő applikációt alkotott, bármely böngészőből elérhetően.

A közös munka öröme – bemutató előtt a Szigligeti Társulat

November 5-én mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Bertolt Brecht és Paul Dessau örök klasszikusát, A kaukázusi krétakört. A nagyszabású produkcióról sajtótájékoztató keretében számoltak be a színház munkatársai, valamint az alkotók.

Sikeres fesztivált zárt a Szigligeti Színház

Teltházas közönség előtt búcsúzott a XIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója: a hat felnőtt- és gyermekelőadást, színháztechnikai és alkotói workshopot, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, kiállításmegnyitót, koncertet, illetve táncházakat magába foglaló négynapos rendezvény házigazdája a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese volt.