Bicskei Zoltán grafikus és filmrendező

A vajdasági Magyarkanizsán született Bicskei Zoltán filmrendező, grafikus 2023. május 21-én tölti be 65. évét.

Taroltak a Budapesti Metropolitan Egyetem művész hallgatói az idei OMDK-n

Kiemelkedően szerepeltek a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatói az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és Művészettudományi Szekcióján (OMDK). A METU-s diákok összesen 16 dobogós helyezést, több szakmai különdíjat és Pro Scientia különdíjat is szereztek a művészeti hallgatók megmérettetésén.

Vigyél el egy gyereket színházba VAGY a színházat hozd el neki!

Sue Giles, az ASSITEJ elnökének üzenete a 2023-as Gyermekszínházi Világnap alkalmából.

XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalon a füleki Városi Honismereti Múzeumban

Füleken folytatódik a XXII. Nemzetközti Magyar Fotószalon felvidéki kiállítás-sorozata, melyet a Füleki Vármúzeum és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége közös rendezésében mutatnak be.

És nem is rózsaszín – Tóth Réka Ágnes első verseskötetéről

Az ultraibolya az, ami emberi szemnek már láthatatlan. Metaforikus és ironikus értelemben talán épp ellenkezőleg: ami nagyon is látható. Tóth Réka Ágnes Ultraibolya című kötete mindkét értelmezésnek enged – és mindkettőnek ellenáll.

GYÁSZ

Életének hatvanhetedik évében elhunyt Kungl György keramikus, szobrászművész.

„Az égen szlovákiai magyar nap ragyog”

Képző-és iparművészeti pályázati felhívás Grendel Lajos Kossuth-díjas író 75. születésnapjára emlékezve.

A hírnök megérkezik – Zsótér Sándort a Koldusopera bemutatója előtt kérdeztük

Zsótér Sándor ötödik rendezése a szombathelyi Weöres Sándor Színházban a Koldusopera, pedig már a legelsőben ott kísértett Brecht – és pont Kalóz Jennyvel. A főpróbahét kezdőpillanataiban beszélgettünk.

Loiuse Colet elképzelt regénye

Ha valaki nem ismerné a hölgy nevét, ez legfeljebb annyit jelent, hogy nem járatos Gustave Flaubert érzelmi életében, ha szigorúbbak vagyunk, akkor azt is megkockáztathatjuk, hogy nem elég elmélyültek az ismeretei a francia irodalomról. A recenzens bátran vállalja az előzőekben leírtakat, de Rőhrig Eszter Nem leszek elérhető, soha többé című regényének elolvasása után könnyű szívvel megteheti, mert részben pótolta mulasztását.

Szerkesztés mint újraírás

Akik figyelemmel követik Tóth László évről évre gazdagodó életművének alakulását, felfigyelhettek egy egyre hangsúlyosabbá váló rekontextualizáló alkotói magatartásra.