Szobrok az online térben

Kakuk Tamás | 2021-01-24

A pandémia miatt az online térben nyílt- és tekinthető meg a tatabányai Kortárs Galéria legújabb kiállítása. A „Hullámtörés” című tárlaton a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Szobrász Tagozata mutatkozik be, a kiállítás anyagát Széri-Varga Géza szobrászművész válogatta. Az alkotásokat Garami Gréta művészettörténész ajánlja az interneten a közönség figyelmébe, kedvcsinálónak szánt rövid interjúnk a Nyári Konyha-videoblog szerkesztett változata.

Ha végigtekintünk a galériában a műveken, akkor azt érezhetjük,hogy nagyon erős metafizikai üzenetei vannak az itt látható alkotásoknak.

A képzőművészetnek ez az egyik lényege, különösen a tradicionálisnak, itt erre sok példát láthatunk. Ezen a tárlaton az anyagnak nagyon fontos szerepe van, látható egyfajta rematerializálódás, még a konceptuálisabb irányokban is. A fiataloknál is érzékelhető, hogy a hagyományos, kivitelezés-központú művészet újra előtérbe került. Valóban, a szakralizáló transzendenssel kapcsolatot teremtő tartalom aktuális a tárlaton.

Pázmány Judit Divaldia páros alkotásában nagyon jól tettenérhetők a határátlépések.

A szobor- és textilművészet határán álló műről beszélünk, zsebkendőre, fátyolra emlékeztető, merev, ezüst szúnyoghálóból készített plasztikáról. Végül is, ez egy relief, amolyan assamblage, emiatt számtalan különböző áthatás, átlátszóság, transzparencia, finom árnyékok, egyfajta líraiság, nőiség, organikus dekorativitás érzékelhető a műben.

A geometrikus ábrázolás és a szabad anyagkezelés találkozik ezen a kiállításon.

Az egész tárlatra jellemző a sokszínűség, tehát a tradicionális figurálistól kezdve, egészen az absztrakt munkákig mindent láthatunk. De jó néhány olyan darab is van, amely ezek határán mozog, intermediális műfaj, a koncepció fontos benne, már közel áll a konceptualitáshoz. Ez a kiállítás a szobrászati műfajok széles széles skáláját bemutatja.

Mint például Szilágyi Bernadett kísérletező kedvű kisplasztikáját.

Szilágyi Bernadett munkája falra felfüggesztett reliefszerű síkplasztika, ha feltétlenül a nagy nemzetközi művészetből szeretnénk párhuzamot hozni, akkor Rauschenberg combine painting-jével   is rokoníthatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelle Antal egyedüliként grafikával van jelen a tárlaton.

Kelle Antalnak számos szobrászati alkotása van, és a szobor és dizájn köztes mezsgyéjén működik a művészete. A műveket számítógépes grafikával készíti elő, egy ilyen grafika vászonprintjét láthatjuk. Kele formái általában sorozatokban jelennek meg, különböző kinetikus, absztrakt szobrokat, mobilokat készít. Az elmozgatásukkal, a variációjukkal fogalmazza meg a gondolatait, ennek egy pontja, kimerevített változata ez a grafika.

Talán Detkovits Anikó művénél legnyilvánvalóbb a kiállítás üzenete.

Detkovits Anikó az egyik legfiatalabb művész tárlaton, azért izgalmas ez az alkotása, mert ez reagál a leglátványosabban a kiállítás üzenetére. Ez a munka a hullámtörésről szól, de nyilvánvaló, hogy ez a törés nem végleges megszakadást jelent, hanem egy hullámvölgyet, ami után az életnek mindenképpen tovább kell mennie. A művészetnek is folytatódnia kell, ez is benne rejlik műben, mint ahogy a kiállítás egészében.

 

A kiállító művészek: Beretvás Csanád, Detkovics Anikó, Fűkő Béla, Gábor Éva Mária, Gvárdián Ferenc, Hegedűs Éva, Kálmán László, Kelle Antal, Lelkes Márk, Major Janka, Mikus Áron, Pálffy Katalin, Pázmány Judit, Széri-Varga Géza, Szilágyi Bernadett

 

A kiállitás online megnyitója: https://www.facebook.com/watch/?v=2731731837140664

Főkép: Gábor Éva Mária_Fuga 2

Szövegközi képek: Pázmány Judit_ Bivalvia 2, Szilágyi Bernadett_ Feketedoboz 1-2, Detkovics Anikó_ Frekvenciaváltás 3.

Galéria: Széri-Varga Géza_Sétáló kavicsok, Mikus Áron, Kálmán László_ Lebegő labirintus 1.

 

 


 

 

 

 

További képek