Homokfestmények a Bánhidai Alkotó Házban

Kakuk Tamás | 2021-06-15

A pandémai enyhülésével Tatabányán újra kinyitotta kapuját a Bánhidai Alkotó Ház, amely Kovács István Jenő Homok című kiállításának adott otthont. A művész, önmeghatározása szerint, vizualista, színes homokkal, természetes vagy szintetikus forrásokból származó pigment porokkal készült munkái láthatók a ház Beteg Szamár Galériájában.

A homokfestés nagy hagyományokkal rendelkező eljárás, sok nép kultúrtörténetében felfedezhető, a szakirodalom szerint az észak-amerikai indiánok, az ausztrál benszülöttek, a tibeti és japán szerzetesek gyakran készítettek olyan rögzítetlen és rögzített homokfestményeket, amelyek hitvilágukban rituális vagy gyógyító erővel bírtak. Ezt az alkotási folyamatot transzponálta a világ jobb megértése, megközelítése érdekében Kovács István Jenő saját művészi eszköztárába, és a módszert a kiállítás megnyitóján megtartott performenszével is bemutatotta a közönségnek. A tapadást biztosító ragasztóanyag felvitele után megszórta a felületet mikroszkópikus nagyságú salakanyaggal, majd különböző színű ecsetvonásokkal teremtette meg újabb dimenzióit a látványnak. A performansz zenei hátterét Barják Márton szaxofonjátéka biztosította.

A művész és a zenész akcióban (fotó: Dallos István)

Hogy mi vonzotta Kovács István Jenőt a homokfestéshez, azt így fogalmazta meg: „A homok egy misztikus anyag, évmilliók hosszú erroziójának végterméke. Különböző színű, struktúrájú anyagformában létezik, ezért alkalmas arra, hogy az ember dolgozzon vele. A homokot természetes állapotában használom, és különböző más természetes anyagokkal próbálom kiegészíteni.[...] Az egykori alkimisták a szűzfölddel és homokkal végezték legizgalmasabb kísérleteiket. Alapanyaguk nevét suttogva sem merték kiejteni: Príma Matéria, Nyugvó Ősanyag. Ebben a Príma Matériában benne szunnyad valamennyi létcsíra, a mérgező spóráktól a legizgatóbb szépségű formák kristályos tökéletességéig. Ebből a csillagporból az ember házakat, hidakat, gátakat és atomsilókat épít. Mit tehet a művész? Megpróbálja visszavarázsolni teremtett galaktikus létformájába. Évek óta használom a homokot és egyéb természetes anyagokat képeim anyagaként. Színük, struktúrájuk és a bennük rejlő misztikum alkalmassá teszi azokat létképek készítésére.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Sziget - vegyes technika                                                                                                                          Spanyol álom - vegyes technika       

Kovács István Jenő (1942, Budapest) A kilencvenes években a Tatai Művészeti Találkozók szervezője, az Art Tata Művészeti Alapítvány alapítója és elnöke. volt. Ösztöndíjasként járt Svájcban, Spanyolországban, Mexikóban és Portugáliában. Csoportos és egyéni tárlatokon mutatkozott be: Budapesten, Szombathelyen, Tatán, Esztergomban, Oroszlányban, külföldön Franciaországban, Németországban, Portugáliában és Hollandiában. Munkái itthon és külföldön közgyűjteményekben és középületekben egyaránt megtalálhatók.

A kiállítást a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány (TAMA) és a Bánhidai Alkotó Ház (BAH) rendezte. A tárlat a BAH rendezvényeinek ideje alatt tekinthető meg, valamint a BAH facebook oldalának üzenetében kérhető időpont a látogatásokra, további információk a programokról a www. bah39.hu honlapon olvashatók.

 

Képtár

Angyalok születése (vegyes technika)

A fiú születése

Fotók: ZÁHONYI Orsolya

 

További képek