Lőrincz György - Ma éjjel eljövök érted című prózakötete lett Az Év Legjobb Könyve 2021-ben

Art Limes | 2021-11-26

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata az év legjobb könyvének elismerő díját Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötetének ítélte meg.

A 2021-es Könyv Nívódíjat Jávorszky Béla Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László Feketemunka című verseskötete, Marosi Gyula Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre Lírai kaleidoszkóp című esszékötete nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adják át, ezúttal november 26-án a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

Idén két esszé-, két próza- és egy válogatott verseskötetet díjazott az MMA az Irodalmi Tagozatba tartozó 37 akadémikusa. Lőrincz György kötetének novellái egyrészt az emberi élet fordulópontjairól, másrészt az öregedés kérdéséről szólnak.

Az Irodalmi Tagozat Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, akadémikus, a nemzet művésze javaslatára 2014-ben, hét évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az MMA által évente „Elismerő oklevelekre” a tagozatok rendelkezésére bocsájtott összegből megalapítják Az Év Legjobb Könyve Díjat és a könyves Nívódíjakat, amelyekre a jelölteket minden év novembere és a következő év októbere között megjelenő könyvek közül műfajtól függetlenül választanak ki. Az Irodalmi Tagozatban tevékenykedő akadémiai tagok minden évben javaslatot tesznek a díjazottakra, majd titkos szavazással döntenek arról, hogy az előterjesztettek közül kik a legérdemesebbek, idén is számos jelölt könyv közül választották ki online szavazás útján a nyertes kötetet.