GENERAZIONI

Révész Emese | 2022-09-04

Az olasz könyvillusztráció nagy generációi.
Kurátorok: RÉVÉSZ Emese művészettörténész, KELLERMANN Viktória kultúrszervező
Megnyitó: 2022. szeptember 7. 18:00; Megnyitja: Rofusz Kinga illusztrátor
Megtekinthető: 2022. 09. 08. – 10. 13.
Deák17 Galériában (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet)

A Pest Text Irodalmi Fesztivál immár negyedik alkalommal vállalkozik arra, hogy programjai egyikeként betekintést engedjen a kortárs könyvillusztráció újabb törekvéseibe. Az irodalomhoz kapcsolódó kép lehetőséget ad a különböző művészeti formák találkozására, jó esetben a szöveghez társuló illusztráció a jelentés új árnyalatait tárja fel. Ezúttal az olasz illusztráció legjobb alkotóit mutatja be a hazai a közönségnek. Olyan országról van szó, ahol az illusztrációs grafikának igen nagy hagyománya és megbecsültsége van. Az illusztrációt számos olasz művészeti egyetemen oktatják, alkotóit több jeles szakmai szervezet képviseli, a legjobb alkotókat 1982 óta az olasz Andersen-díjjal ismerik el. 1963 óta Bolognában rendezik meg a világ egyik legnagyobb gyerekkönyv vásárát, ami idővel a világ illusztrációs szakmájának egyik legfontosabb eseményévé vált. E rendezvénynek köszönhetően Olaszország bizonyos értelemben a világ illusztrációs művészetének centruma. Az itt élő alkotók a legnagyobb illusztrációs világtrendek ismerői és alakítói.

Jelen kiállításunk folytatja az elmúlt évek hagyományait, amennyiben az alkotóktól képeket és könyveket is bemutat. A poszterek képeit maguk a művészek válogatták kiállításunk számára. Jelen vannak az olasz illusztráció olyan klasszikus mesterei, mint Roberto Innocenti és Bruno Munari: a filmszerű realizmusával, másikuk a modernista design-szemlétet alkalmazásával teremtett iskolát. Az alkotók másik csoportja a középgeneráció képviselője (Sonia Maria Luca Possentini, Isabella Labate, Claudia Palmarucci, Anna Forlati, Daniela Iride Murgia, Marco Soma, Antonio Bonnano, Sarah Mazetti), de jelen vannak a legfiatalabb, felltörekvő illusztrátorok képviselői is. 2021-ben a Bolognai Könnyvvásár bemutatta a 20 legjobb fiatal illusztrátort, közülük kiállításunkon szerepel Andrea Antinori, Michael Bardeggia, Giulia Pastorino, Irene Penazzi és Alice Piaggio. Valamennyien számos kiemelkedő szakmai díjjal rendelkeznek, tehát a kortárs olasz illusztráció legjobbjait képviselik. Ennek ellenére a magyar olvasó előtt szinte teljesen ismeretlenek, Marco Somá kivételével, akinek A boldogságárus című kötetét nemrég magyarul is kiadták.

A kortárs olasz illusztrációban két nagy trend tapintható ki: az egyik a klasszikus képi minták, a reneszánsz és historizmus művészettörténeti örökségét kamatoztatja képein (Alice Barberini, Antonio Bonnano, Claudia Palmarucci, Daniela Irida Murgia, Isabella Labate, Marco Soma, Michael Bardeggia), míg a másikat felszabadult színes játékosság jellemzi (Alice Piaggio, Anna Forlati, Andrea Antinori, Daniela Tieni, Giulia Pastorino, Irene Penazzi, Sarah Mazzetti). Amint a bemutott képek alapján is látható, a jó illusztráció nem kötött egyetlen stílushoz. Lehet firkás, színes, mint Antinori vagy Pastorino képei, és lehet fekete-fehér, mint Isabella Labate vagy Alice Barberini képei. A kiállított művek között találunk nagyvonalú, dekoratív műveket és mívesen kivitelezett, szürreális világú alkotókat, a drámai, lírai és groteszk hangvétel egyaránt feltűnik műveiken. A hazai nézőnek tanulságos lehet az az elkötelezettség, amivel az olasz illusztrátorok az olasz történelmi múlt traumatikus eseményeit dolgozzák fel (Roberto Innocenti, Sonia Maria Luce Possentini, Isabella Labate). A kiállított könyvek pedig az olasz könyvművészet legjavába nyújtanak betekintést, igényes kivitelük, gondos esztétikai megformálásuk mintaszerű.

Bízunk benne, hogy a tárlat látogatói, legyen azok gyermek olvasók, szülők vagy grafikus alkotók, megtalálják e gazdag kínálatban a számukra leginkább inspiratív művészi világot, amelynek hatása talán idővel a hazai illusztrációs kínálatot is gazdagítja majd.

 

További képek