10. Színházi Olimpia – II. Karakulit Fesztivál

Art Limes | 2023-03-30

2023. április 1- július 1. között Magyarországra költözik a sokszínű színházi világ. A világszínház központja Magyarország lesz!

Az olimpia alapítói 1995-ben az ókori játékok szellemiségét hangsúlyozták. Az egymással örökös harcban álló görögök egykoron a versenyek idejére szüneteltették a harcot. Ma a háborús konfliktusok és bizalmatlanság által terhelt nemzetközi viszonyok idején, és a COVID által megtépázott mindennapokban a béke üzenete rendkívül aktuális.

A magyarországi Színházi Olimpia szervezésének kulcsfogalmai az autonómia, a szabadság és a kultúrához való hozzáférés segítése. A 10. Színházi Olimpia jelképe egy bárka. A bibliai párhuzamot is megidézve ezen menthetjük át önmagunkat és értékeinket. Hogy hová? Azt reméljük, a békés jövőbe.

A 10. Színházi Olimpia eseményein – szerte Magyarországon – a világ színházi életének meghatározó alkotóinak előadásai láthatók. Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint az új színházi tereket avató Debrecen az olimpia kiemelt helyszínei. Színházi, tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen több mint háromszáz program várja az érdeklődőket április 1- július 1. között.

A 10. Színházi Olimpia keretén belül valósul meg a BÁBMŰVÉSZETI VILÁGTALÁLKOZÓ.

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A megvalósuló programok a  magyarországi bábművészeti szakma egészére nézve teremtenek lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjunk a nemzetközi művészi „véráramba”, illetve, hogy kilépjünk az „aranyos gyerekprogram” kategóriából és koncentráltan, észrevehető léptékben megmutathassuk itthon, hogy  minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő előadóművészeti műfaj a miénk.  

A Bábművészeti Világtalálkozón 53 külföldi társulat, 57 hazai és 7 határon túli magyar báb- és utcaszínházi társulat vesz részt.11 workshop, 3 kiállítás, és  6 alkotói projekt szolgálja a szakmai megújulást, az olimpia szellemiségét.

Áprilisban Pécsre költöznek az Árnyvilág nagyjai.

A 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló Bábművészeti Világtalálkozó részeként, Pécsett ismét megrendezésre kerül a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál.

A pécsi MárkusZínház másodízben rendezi meg a Karakulit Árny-Játék Fesztivált Pécs belvárosának színházi tereiben 2023. április 19-23. között, mely értékőrző és értékteremtő tartalommal és szándékkal valósul meg.  Áprilisban az árnyak ismét életre kelnek Pécs belvárosába!

Nyitott, rendhagyó fesztivál, ami nem csak a fellépők számára és az egzotikus előadások felsorakoztatására, felléptetésére koncentrál, hanem arra, hogy megmutassa ennek a kultúrának történeti vonatkozásait, valamint inspirálja a résztvevőkben lévő kreativitást és alkotókedvet. Lehetőséget ad a hazai és nemzetközi művészek találkozására és együttalkotására. Emellett a laikusok számára is befogadhatóan, érdekesen interpretálja az árnyszínházi formanyelvet.

Az árnyszínház jeles képviselői a világ számos pontjáról érkeznek Pécsre. Összesen 11 országból 21 színházi előadás mutatkozik meg a fesztivál 5 napja alatt, és emellett számos kísérleti alkotó műhellyel, workshopokkal várják a szakmai közönséget, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.

Érkezik indonéziából a Világörökség részeként számon tartott wayang kulit árnyjáték egyik kiemelkedő dalang mestere, Ki Purbo Asmoro 19 gamelán zenésszel, akik élőzenével varázsolnak el bennünket a solo-i éjszakába.

A tradícionális templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu mestere Ramachandran Pulavar Indiából érkezik családjával, akik 14 generáció óta éltetői és mesterei a tholpavakoothu játéknak. Ramayana előadásukkal bepillantást nyerhetünk egy több száz éves tradíció élő hagyományába.

Görögországból Karagiozis mestere, az Anemodoura Theater érkezik a fesztiválra, aki a görög hagyományból ismert figurát kelti életre az árnyvásznon, aki 500 éve nevetteti a görög és török gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Árnyszínházi mesterek érkeznek emellett még Angliából, Belgiumból, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból, Oroszországból és hazánkat három bábszínház képviseli a Karakulit Fesztivál során.

A fesztiválhoz kapcsolódó kiállításon bemutatkozik a négy nagy tradícionális árnybirodalom, ahol az öt nap alatt betekintést nyerhetnek az érdeklődők az indiai tholpavakoothu, az indonéz wayang kulit, a kínai ying-xi és a török karagöz árnyjátékok világába, ám emellett a modern európai árnyszínházi irányzatok is bemutatásra kerülnek.

A fesztivál művészettörténeti, színházi és képzőművészeti interdiszciplináris találkozás. Metamorfózis, ahol a tárgyak, alakok, sziluettek életet kapnak.

"2023. április 19-23. között ismét belevetjük magunkat az árnyak rejtelmes és megigéző birodalmának tengerébe, és várunk, hogy ugorj velünk te is, ebbe a varázslatos világba! KARAKULIT, ahol az árnyak életre kelnek!  - a MárkusZínház társulata."

A Színházi Olimpia honlapja: https://szinhaz.org/
További információk: https://www.facebook.com/karakulitfestival