A kesztyűsbábtól a marionettig

Hutvágner Éva | 2015-11-19

A Múzeumok Őszi Fesztiválján nem csak a bábművészettel foglalkozó, szakmai közeget szólította meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – a tudós és laikus érdeklődők mellett nagy figyelmet fordítottunk a programok összeállítása során a gyerekközönség figyelmének felkeltésére is.

Kesztyűsbábtól a marionettig címen futott a fesztivál ideje alatt az a különböző életkorokhoz igazított múzeum-pedagógiai program, amely során az iskolás osztályok a bábkészítésen keresztül ismerkedtek meg a bábművészettel és a bábjátékok alapjával: a bábbal.

A Simándi Katalin által vezetett foglalkozást osztályok és évfolyamok látogatták, a 20 fős osztályoktól a 60 fős évfolyamig – a figurák megalkotása mindig több csoportban zajlott, azon elv szerint, hogy a különböző technikák által létrehozott bábok és maszkok alkalmasak legyenek egy, az évfolyamnak megfelelő kötelező irodalomi olvasmány feldolgozására.

Ily módon az általános iskola alsó osztályai, az elsős és másodikos tanulók varázsmese-szereplők síkbábjait, míg a felsőbb osztályosok egy-egy klasszikus mű alakjait, jeleneteit formálták meg, utóbbi esetben különböző típusú bábokat alkalmazva: maszkokat, síkbábokat, sőt, marionettet is készítettek.

A figurák kreatív színezése, a minták és egyéni jellemzők megalkotása élővé tette a diákok által elkészített karakter személyiségét is, ezzel az irodalmi művek továbbgondolására, értelmezésére késztette őket. Hasonló kreatív, az iskolai órát kiegészítő múzeumpedagógiai foglalkozást tart az OSZMI az adventi időszakhoz/ban is, amire csoportok, iskolák jelentkezését várja.

OSZMI

 

 

Fotó: H. É.

 

 

További képek