MADÁRTÁVLAT

| 2016-01-12

A zalaegerszegi Griff Bábszínház a tavalyi tíz éves születésnapja alkalmából összeállított báb-és díszlet kollekciójával mutatkozik be pécsi Bóbita Bábszínház Bábmúzeumában.

A Griff Bábszínház 2004. október közepén tartotta első hivatalos bemutatóját, a Hófehérkét, melyet a magyar bábművészet kiemelkedő alakja, az erdélyi származású Kovács Ildikó rendező állított színpadra. A kezdetektől máig hetvenkét bemutatójuk volt, s az előadésokat mintegy háromszázezren láthattak. Az újabb és újabb előadásokat a legtisztább közönségnek, a gyermekeknek játsszák, akik újra meg újra átélhetik a teremtés nagyszerűségét, a premierek előtti izgalmakat. „Minden nap látjuk az érdeklődő gyermekarcokat, akik ugyanolyan izgalommal várják az előadást, mint mi.” - nyilatkozta Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója.

A zalaegerszegi bábszínház régebbi korszakában nagyon erőteljes hangsúlyt kaptak a zenés előadások, a bábmusicalek. Ennek oka, hogy zeneszerző volt az intézmény vezetője. Jelenleg a színháznál Bartal Kiss Rita az új művészeti vezető. Jellegzetes tervezői-rendezői attitűdje, színházi szemlélete a következő években meghatározó lesz a Griff alkotói periódusában.

A Madártávlat című kiállításon a bábszínház művészeti tevékenységnek jellegzetes tárgyai, az elmúlt tíz év bábjai, díszletei és plakátjai láthatók. A tárlat látványos eleme egy „önhordó” kis bábszínház. A Griff-esek komplett kis bábszínházat építettek meg, amelybe színházi technikákat - külön világítást - is beépítettek. A kiállításnak ez az eleme előreláthatóan a  közönség egyik nagy kedvence lesz.

Hisszük, hogy a bábszínház fontos szerepet játszik a város életében, a gyermekek érzelmi-értelmi fejlődésében, esztétikai érzékük kialakulásában, és azt, hogy a gyermekszínház jó alapot ad, hogy később a színház formanyelvét ismerő, a kultúra iránt fogékony közönség nevelődjön.” - fogalmazta meg hitvallását Szűcs István.

A kiállításon a következő előadások báb-és díszletelemei láthatóak:

- A bagoly, aki félt a sötétben 2015. (Rendező-dramaturg: Szívós Károly, tervező: Orosz Klaudia, zene: Nyitrai László, - Szélszabadító 2014. ( Rendező: Bartal Kiss Rita, író-dramaturg: Gimesi Dóra, díszlettervező: Nagy-Kovács Géza, bábtervező: Bartal Kiss Rita, zene: Bakos Árpád), - A három deviáns 2012. (Rendező: Jámbor József, dramaturg: Szemes Péter, tervező: Komlódi Judit, zene: Jéger Attila), - Lúdas Matyi 2008/2009. ( Rendező: Rumi László, dramaturg: Lőrincz Zsuzsa, tervezők: Boráros Milada, Fekete Dóra, Balla Gábor, zene: Köves Marcell), - Mátyás, az igazságos 2008/2009 (Rendező: Pénzes Csaba, dramaturg: Szemes Péter, tervező: Matyi Ágota, zeneszerző: Horváth Károly), - Karácsonyi ének 2006/2007. (Rendező: Merő Béla, dramaturg: Hársfai Péter, tervező: Orosz Klaudia, zene: Hajdú Sándor), - Hófehérke 2004/2005. (Író-rendező: Kovács Ildikó, tervező: Krzyzanovski Zofia, Bodor Judit), - Holdfia, Naplánya 2004/2005 (Rendező: Csató Kata és Veres András, dramaturg: Tömöry Márta, tervező: Boráros Szilárd, zene: Rozs Tamás), - Világszépe 2004/2005.(Rendező: Kovács Géza, tervező: Boráros Szilárd, zene: Rozs Tamás)

 

A Madártávlat című kiállítás április 23-ig tekinthető meg a Bóbita Bábszínház Bábmúzeumában.

A Bábmúzeumba április végén az OSZMI (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet) bábgyűjteményének egy nagyon izgalmas bábtörténeti anyaga érkezik.

Fotók: Bóbita Bábszínház, Báthory-Szolnok Ágnes/ facebook

 

Tovább a galériába

 

További képek