Nyílik a bábosház kapuja - a Vojtina Bábszínház évadnyitója

Telenkó-Oláh Tímea | 2016-08-26

41. évadába lépett bábszínházunk, melyet szokásunkhoz híven idén is a Nagytemplom mögötti Emlékkertben megrendezett Idesüss a figurásra! című kapunyitó ceremóniánkkal indítunk augusztus 28-án. Gólyalábas napköszöntő, Écsi Gyöngyi Bábszínháza, valamint bábkészítés, zene és tánc várja a rendezvényünkre ellátogató közönségünk apraját-nagyját, akik az évad leendő előadásaival is találkozhatnak interaktív játékok formájában.

2016/2017 első bemutatója Rumi László rendezésében G. Szász Ilona Álomszövő Pendula című meséje lesz, melyet Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála követ Markó Róbert színpadi megfogalmazásában. Az évad második felében Kuthy Ágnes viszi színre A só című mesét Kolozsi Angéla szövegkönyve alapján, valamint Kárpáti Péter átiratában Collodi: Pinokkió történetét mutatjuk be Perényi Balázs rendezésével.

Játszószínházunkban új előadásokként A sárig kicsi kígyó című darab lesz látható Láposi Terka dramaturgi és rendezői munkája nyomán, valamint a Babusgató-hívogató, melynek fókuszában a legkisebbek játékba hívása áll. Pontosabban, hogyan szólongatja gyermekét a szülő, amikor a közös pihenés, a világfelfedezés, a birkózás, a séta, a mesehallgatás van soron.

A tavaly nagy sikerrel játszott Tessék engem megmenteni! című előadást továbbra is műsoron tartjuk, mellyel Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Országos Találkozóján, Kaposváron a BábSzínTér meghívásának eleget téve, valamint Kolozsváron a Puck Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon is fellépünk. Ez utóbbi fesztiválon a Holle anyó című mesénk is vendégszerepel.

Kiemelt feladatként kezeljük színházi nevelési programjainkat, melynek keretében workshopot tartunk, valamint neves színházi neveléssel foglalkozó csoportokat hívunk meg. Vendégeink lesznek a KÁVA és az improvizációs előadásairól ismert Momentán Társulat.

A tavaly bemutatott Kamasztörténetek színházi nevelési előadás folytatásaként idén Madák Zsuzsa rendező állít színpadra kamaszoknak szóló darabot Róbert Júlia dramaturg, Gyombolai Gábor színész drámatanár, Majoros Gyula tervező együttműködésével. Az alsó és felső tagozatosokat Arany János Fülemüle című elbeszélésével hívja játékba a játszószínházunk, melyben Láposi Terka alkotótársai lesznek: Róbert Júlia dramaturg, Cziboly Ádám drámatanár, Majoros Gyula tervező.

Immár több éves hagyomány, hogy nagyszínpadi előadásokhoz is társítunk drámafoglalkozásokat. Idén ilyen jellegű foglalkozások A só és a Pinokkió című meséket követően lesznek. Nagy megtiszteltetéssel tölt el bennünket, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet az ország öt másik bábszínházával együtt (Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Szombathely) felkért, hogy akkreditált 60 órás felnőttképzési programot indítsunk Bábcsoportvezetői alapismeretek elnevezéssel, melynek célja az amatőr bábjáték újbóli fellendítése, és szakmai alapokra való helyezése.

Idei kiállításaink tematikája során különböző anyagok felhasználási lehetőségeit járjuk körbe Balla Gábor, Szabó Ottó, Pócs Judit, Schneider Jankó alkotók közreműködésével. Az amatőr bábjátszás, mint tematika is megjelenik, ehhez kapcsolódóan a Létavértesi Óvoda óvónőinek bábjaiból nyílik kiállítás. Az évad végén a Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjainak alkotásaival zárjuk kiállítás-sorozatunkat.

Filozófiánkhoz hozzátartozik az esélyegyenlőség megteremtése, ezért idén először egy olyan támogatói bérletpályázatot hirdettünk meg, mely hátrányos helyzetű óvodás és kisiskolás gyermekek számára biztosít lehetőséget két előadásunk megtekintésére. Számos pályázat érkezett, melyek megvalósulásához folyamatosan várjuk intézmények, civil szervezetek támogatói hozzájárulását.


 

További képek