(első) Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgiai Konferencia Veszprémben

| 2017-01-25

A program helyszíne: Kabóca Bábszínház és GYKI - Táborállás park 1., Veszprém 8200

Ideje: 2017. február 11. 10:00 – 19: 00

A Kabóca Bábszínház szervezői a Nemzetközi Vizuális Bábdramaturgiai Konferenciára  olyan magyar és külföldi előadókat hívnak meg prezentálóknak, akik aktív alkotók, vagy tanárok – esetenként mindkettő, és biztosak abban, hogy nap, mint nap alkalmazzák vagy használják a vizuális (báb)dramaturgia nyelvét. Kíváncsiak arra ki mit ért ezen a fogalmon, és mi történik akkor, ha átlépjük országunk határait… Milyen képzőművészeti, alkotói szempont dominál, amikor gyerekeknek hoznak létre színházi előadást? Vannak-e olyan formai jegyek egy előadásban, amik kifejezetten nemzeti vagy földrajzi tájegységi jellegzetességeket tükröznek? Van-e vizuálisan lenyomata annak a színpadon, ha egy országon belül több nemzet él egymás mellett és együtt, és verbálisan különböző kódokkal kommunikálnak? Ilyen, és ezekhez kapcsolódó kérdések felvetését tervezik  a kerekasztal beszélgetések során.

A workshopokon való részvétel mindenki számára nyitott és ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, és maximum húsz főnek van lehetősége aktívan részt venni a közös munkán, a többiek megfigyelőként vehetnek részt. A jelentkezőket érkezési sorrendben regisztrálják.

Részvételi szándékot február elsejéig lehet jelezni a viktoriaszanto@kabocababszinhaz.hu címre.

 

A TERVEZETT PROGRAM

Szakmai védnök:

dr. habil. Csanádi Judit, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem rektora (Magyarország)

10: 00: Konferencia megnyitó:

Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója (Magyarország)

10: 10 – 10: 30: Dr. habil Ungvári-Zrínyi Ildikó professzor előadása, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (Románia)

10: 30 – 13:30 Alkotói workshop: Karel Van Raansbeck, rendező, tervező, az antwerpeni Theater de Spiegel igazgatója (Belgium)

13: 30 – 14: 30: Ebédszünet

14: 30: Majoros Gyula Blattner-díjas tervező kiállítását megnyitja: Hegyeshalmi László

15 – 18 Alkotói workshop: Eva Farkasová, tervező, a Pozsonyi Színművészeti Egyetem tanára (Szlovákia)

18: 00 – 18:15: Kávészünet

18: 15 – 19: 00: Kerekasztal beszélgetés Hegyeshalmi Lászlóval, a veszprémi Művészetek Háza igazgatójával (Magyarország)


Karel Van Raansbecket nemcsak a Kabóca Bábszínházban látható rendezései (Ha Dede, Gomboló) kötik Magyarországhoz, hanem a Budapesten, az Állami Bábszínház Stúdiójában töltött diákévek is. A bábokhoz, a bábjátékhoz köthető különleges viszonyulását részben az itteni tanulmányai részben pedig a családi bábszínházi tapasztalatok határozzák meg. Előadásaiban a zene és a vizuális absztrakció dominál, de nem egyszer fordult már elő, hogy konkrét szobrokat vagy hangszereket alkalmaz bábokként a produkcióiban. Híve a természetes anyaghasználatnak és az anyagiság dominanciájának. Workshopján tudatosan lépi majd át azt a keskeny határvonalat, ahol egy talált tárgy tárgyanimációs minőségben kelhet életre a színpadon, illetve amikor valamilyen típusú minimális preparációs folyamat által antropomorfizált bábként láthatjuk viszont.

Szlovák vendégük Eva Farkasová nemzetközileg is ismert tervező, munkái főleg színházi, bábszínházi és televíziós díszlet- és jelmeztervezésre fókuszálnak. A szlovák határokon túl pedig alkot Csehországban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Bulgáriában, Argentínában, de Tajvanon is. Rendszeresen vannak kiállításai világszerte, melyek alkotótehetségének sokrétűségét és sokszínűségét tükrözik.

 

A szakmai nap létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.