Egy földimalac plusz három kívánság: egyetlen nap, két premier a Meseboltban

Ölbei Lívia | 2017-04-18

Szombathely - A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című mesejáték négy éven felülieknek, az ír varázslat hat éven felülieknek szól. Dupla premier: vasárnap dél-előtt és vasárnap délután a Meseboltban.

Duplázásra készül a Mesebolt: április 23-án (vasárnap) két bábszínházi premierre is ellátogathatunk az Ady térre. A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című előadás a négy éven felülieket, a Három kívánság című ír történet a hat éven felülieket szólítja meg.

Kovács Géza, a szombathelyi bábszínház igazgatója azt ajánlja, tekintsük bátran kamikazegesztusnak, hogy a Mesebolt párhuzamosan két előadás bemutatójára készül. (Volt már hasonlóra példa a bábszínház történetében, bár nem gyakran.) Két rendező, két korosztály, két különböző világ.

A földimalac, aki semmiben sem volt biztos szerzője Jill Tomlinson, akinek történetei "a 20. század gyermek-irodalmának kiemelkedő alkotásai". Dévény Eszter műfordító és a Pagony jóvoltából a magyar közönség már jól ismerheti ezeket a humorban, szabadságban, bölcsességben, emberségben gazdag "állatos" meséket, amelyek közül "talán a legizgalmasabbat, egyben a leghumorosabbat" választotta ki a Mesebolt. A mese címszereplője Pim, a földimalackölyök, aki elindul felfedezni a világot, miközben természetesen "hajmeresztő kalandokba keveredik".

Az első, bizonytalan lépések után aztán "Pim egyre nagyobb kedvvel néz körül lakhelyén, a szavannán". Meg kell tanulnia, melyik állat veszélyes, melyikben lehet bízni. A különféle állatkölykökkel folytatott beszélgetései pedig az alkotók szerint valójában nem különböznek az óvodás "emberkölykök" társalgásától: ahogyan ismerkednek egymással, a világgal - és persze önmagukkal. Pim, a földimalac története tehát felnövéstörténet, másképpen: elszakadástörténet. (Valahogy úgy, ahogy a szülők óvodába szoktatják a gyerekeiket.) Kovács Géza azt mondja, mind-ezen felül azért különösen fontos a Mesebolt számára ez a bemutató, mert hiánypótlásnak tekinthető: állathősöket, rendszerint fontos tanulságokkal járó "állatos meséket" ezidáig ritkán láthatott a bábszínházi közönség.

Az előadás rendezője Bartal-Kiss Rita, aki nem először dolgozik a Meseboltban. (Az ő vezetésével vitte például színre a társulat Paul Maar Tessék engem megmenteni! című meséjét: nagyon szép, szeretnivaló előadás született belőle.) A látványvilág - beleértve a bábokat is - tervezője Hanga Réka, akinek ez az első bábszínházi munkája, különben könyvillusztrátorként ismerheti a közönség. A zeneszerző a színházi világban otthonos (vajdasági) Bakos Árpád, a szereplők: Lehőcz Zsuzsa, Janicsek Péter mv., Császár Erika. A dramaturg pedig Veres András - nem mellesleg a Három kívánság című ír mese rendezője. (Szintén itthon van a Meseboltban, ahol nemcsak rendezőként, hanem művészeti tanácsadóként is dolgozik.)

És ha Pim, a kis földimalac egy földbe vájt odúban lakik a mamájával (az odút maga a mama ásta), akkor a Három kívánságban az Ördög bújik elő váratlanul a padló - vagyis a friss, zöldellő ír gyep - alól. Kovács Géza azt mondja, eredetileg Tolkien Sonkádi Egyed gazdáját szerették volna színre vinni, de kiderült: Tolkien-stop van érvényben mindenütt a világon, ami a Tolkien-művek színpadi fölhasználását illeti.

Így aztán A megbabonázott puding című ír népmese gyűjteményt ütötték föl, abból választottak egyet: Bill Dawson, a lusta kovács csodákkal teli (elvégre Írországban vagyunk) története most először elevenedik meg magyarországi bábszínpadon. A bábdarabot Rakovszky Zsuzsa fordításrészleteinek felhasználásával a rendező, Veres András írta. A főtéma: a pénzhajhászás, de kikerülve azt a hamis, patetikus állítást, miszerint pénzre az életben egyáltalán nincs is szükség.

A tervező: Rumi Zsófia (ő teremtette meg például a Lila fecske látványvilágát), a zeneszerző (ír motívumokra alapozva) Takács Dániel. Szereplők: Dénes Emőke, Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Kovács Bálint, Maronics Ferenc mv., Takács Dániel.

Az ír zene, az ír tündérvilág, az ír hangulat - amilyen vonzó, olyan "veszélyes" terep. Hogyan lehet kikerülni a közhelyeket? A Meseboltnak sikerült.

A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című mesét elsőként vasárnap 10 órától a meseboltos kamarateremben, a Három kívánság bemutatót vasárnap 16 órakor az MMIK színháztermében láthatja a közönség. Alsó korhatár van, felső korhatár viszont nincs!

Forrás: Vaol.hu / Szendi Péter/ Ölbei Lívia