Közép-Európa 20. század eleji képzőművészetét bemutató kiállítást szerveznek Olmützben a V4-ek

Kokes János | 2017-04-25

Közép-Európa 20. század eleji képzőművészetét bemutató nagyszabású közös nemzetközi kiállítást szervez 2018 őszére a négy visegrádi ország (V4) a közép-morvaországi Olmützben. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselői hétfőn Olmützben emlékeztetőt írtak alá a projekt megvalósításáról.

Karel Srp, a projekt cseh kurátora újságíróknak elmondta: a kiállítás, amelyre Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója alkalmával kerül sor, az Osztrák-Magyar Monarchia legjobb képzőművészeinek 1908 és 1928 között keletkezett alkotásait fogja bemutatni. A mai visegrádi országok egykori alkotóin kívül a kiállításon német, román és szlovén alkotók is bemutatkoznak. A kurátor szerint a jövő évi rendezvény lesz az első, amelyen az adott időszak közép-európai, egykoron egy államalakulatban élő alkotóinak munkáit közösen mutatják be.
A nagyszabású kiállítást Olmützben 2018 szeptemberében nyitják meg a helyi Művészeti Múzeumban. Ezt követően a várhatóan mintegy 250 képzőművészeti alkotást és számos grafikát, fényképet, kéziratot, könyvet bemutató tárlatot a lengyelországi Krakkóban, a szlovákiai Pozsonyban, majd Pécsen is láthatják az érdeklődők.


A szervezők közlése szerint a kiállításon többek között olyan szerzők alkotásait lehet majd megtekinteni, mint Vaszilij Kandinszkij, Emil Filla, Josef Capek, Frantisek Kupka, Moholy-Nagy László, Kassák Lajos vagy Wladyslaw Strzeminski.

 

Fotók:

főkép - Moholy- Nagy László - Composition A 19 (1927)

Olmütz Művészeti Múzeum/Ivo Přeček

Kassák Lajos - Vörös szőnyeg (1965)

       

MTI