UTAK

Luzsicza Árpád Lajos | 2017-05-09

Lőrincz Zsuzsa Prágában élő képzőművész kiállítása a Zlatá Koruna-i kolostorban.

AZ ÚT

Nem véletlen, hogy Lőrincz Zsuzsa az Utat választotta kiállítása címének. Ez az Út mintegy meghatározója, kerete ennek a tárlatnak, elvezet minket Zsuzsa életútján keresztül, alkotói periódiusain és a földrajzi állomásokon keresztül ide, Zlatá Korunába, a kolostor boltíves termeibe. Most, mikor ezek a boltíves termek befogadták Zsuzsa alkotásait, évszázadok levegőjét szívják be, mintegy időtlenséget biztosítva.

MERT LÉNYEG AZ IDŐTLENSÉG!

A művészet lényege nem a pillanatnyi meghökkentés, nem az egyszeri rácsodálkozás – hanem az idő és a tér. A stabilitás. Az örök művészeti élmény lehetősége bármely időben és korban.

Lörincz Zsuzsa útja végülis Csehországba – Prágába vezetett, élete nagyobb részét már itt töltötte. Ide köti hivatása, pedagógiai munkássága és napi élményei.

Bár – úgy látom – a cseh irodalomra jellemző ironikos ábrázolás csak kevéssé érintette meg, azért a cseh képzőművészet hagyományai érezhetők képein, szobrain. És érezhető a munkákon szülöföldje, a Csallóköz (Pozsony) környezetének, emlékeinek szinte meseszerű hatása. És Lőrincz Zsuzsa útjához – útjaihoz hozzátartoznak még a balatoni művésztelepek, a sok-sok művészeti hatás, amit Róma, Párizs, Amszterdam múzeumai adtak neki, európai bolyongásai közben.

A szobrok plaszticitását a drótanyag átláthatósága adja meg. Különleges és ritka technika, és ennek mestere Zsuzsa. Különleges technika a papír, ahogy itt is látható, sok lehetőséget és varázslatot rejt.

Lőrincz Zsuzsa igazi világa a grafika, ennek technikáját a prágai Képzöművészeti Akadémián (AVU) sajátította el, Ladislav Čepelák professzor műtermében.

Vegyék figyelembe, hogy ezekbe a munkákba Lőrincz Zsuzsa szeretete is bele van szőve - ahogy a szobrait fonja, köti, hogy Önöket is megérinthesse ez a szeretet - itt az ódon falak között!

Szeretettel ajánlom figyelmükbe az itt látható munkákat.

Elhangzott Zlatá Korunában 2017. május 08-án, az Utak című kiállításon.

A kiállítást megnyitotta Luzsicza Árpád Lajos.

A tárlat 2017. június 08-ig tekinthető meg.

Fotók: Luzsicza Árpád Lajos és Lőrincz Zsuzsa facebook oldaláról.

Tovább a galériába
 

További képek