Mozgalmas évadot zárt a 25 éves Kolibri Színház

| 2017-06-19

A több mint harminc repertoár-előadás – köztük hat bemutató és két előbemutató – mellett táj- és osztályterem-színházi előadások, nemzetközi projektek, hazai és külföldi fesztiválszereplések tették teljessé a jubileumi évébe lépő Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 2016/2017-es évadát.

Novák János igazgató a június 16-án tartott évadzáró társulati ülésen elmondta, az összeszokott, jó társulat és a generációk közti konstruktív párbeszéd az alapja a Kolibri Színház folytatódó sikerének, amit az előző szezonhoz képest megnövekedett nézettség, a hazai közönség töretlen érdeklődése és a sikeres külföldi fesztiváljelenlét is jelez.

Néhány napja érkezett haza a társulat a Platform Shift+ európai uniós együttműködés keretében Drezdában megrendezett Your Story Nemzetközi Színházi Fesztiválról, ahol nagy sikerrel mutatta be Rövidzárlat című, észt-magyar koprodukcióban létrejött új ifjúsági előadását Vidovszky György rendezésében. A színház az eddigi eredmények megtartása mellett formai és tartalmi újítások jegyében zajló törekvéseit nem csak a külföldi partnerek, hanem a hazai közönség visszajelzései is igazolták – hangzott el az évadzárón. A 2016/2017-es évadban három játszóhelyén több mint 45 ezer néző előtt 479 előadást – köztük hat bemutatót: Nincsenapám, seanyám (rendező: Vidovszky György), Bűn és bűnhődés (rendező: Czukor Balázs), A bagoly, aki félt a sötétben (rendező: Szívós Károly), Már megint kezdik! (rendező: Laboda Kornél), Mágikus állatok iskolája (rendező: Novák János), Minden dolgok könyve (rendező: Kiss Márton) valamint két előbemutatót: Mi újság? (alkotók: Tisza Bea és Ruszina Szabolcs) és Rövidzárlat (rendező: Vidovszky György) – vitt színre a Kolibri Színház.

Novák János kiemelte, hogy a Kolibri Színház továbbra is feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást és a humánus szemlélet erősítését: az idei évadban 4,4 millió forintos közlekedési támogatást nyertek pályázaton, amiből 114 fővárosi és vidéki csoportot, összesen több mint 6000 gyermeket tudtak hozzásegíteni ahhoz, hogy eljussanak előadásaikra. A színház tovább bővítette audionarrációs előadásainak kínálatát is: a Locspocs, a kis tengeri szörny és a Macska voltam Londonban mellett a 2016/2017-es évadban az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak és a János vitéz című előadásokhoz is készült audionarrációs kíséret a vak és gyengénlátó gyermekek számára.

A Kolibri színházpedagógiai programja Gyevi-Bíró Eszter vezetésével lendületesen fejlődött tovább: idén már 20 előadáshoz kapcsoltak dráma- illetve színházolvasó foglalkozást drámatanárok és színészek részvételével, ezen kívül továbbképzést és nyílt próbát tartottak pedagógusok számára. A teljes évadot tekintve összesen 270 színházi nevelési foglalkozást tartottak, ami havi 30 színházi nevelési eseményt és évente 6200 gyerekkel történő találkozást jelent!

Novák János a sikerek között említette, hogy a Kolibri Színház számos fesztiválon vett részt a 2016/2017-es évadban, köztük a Besztercebányai Bábfesztiválon, a Magyarországi Bábszínházak XIII. Találkozóján Kecskeméten, a braunschweigi Internationalen Festival mit Figuren találkozón, a Small Size Napokon és a Platform Shift+ Your Story fesztiválján Drezdában.

Hazai együttműködéseik közül kiemelte a K.V. Társulattal koprodukcióban készült Függésben című előadást, a Művészetek Palotájában bemutatott Ládafia-mesék című bábjátékot (alkotók: Török Ágnes, Bodnár Zoltán és Majoros Gyula), a Magyar Állami Operaház és a MoltOpera és koprodukciójában, a Kolibri Színház művészeinek közreműködésével megvalósult Szökdelés a szerájból című gyerekeknek szóló vígoperát, valamint a Babilon Kiadóval közösen szervezett fellépést a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol a Kolibri társulata a Mágikus állatok iskolája című mesejáték dalaiból adott elő válogatást.A színház több produkciója jubilált, köztük a Játsszunk Háry Jánost!, a Bóbita és A medve, akit Vasárnapnak hívtak 50. előadását, a Cyber Cyrano 150. előadását, a Macska voltam Londonban pedig 100. előadását ünnepelte ebben az évadban.

A 2017/2018-as évad a 25 éves jubileum jegyében fog telni. A következő szezonban hét premier várja a Kolibri Színház nézőit, ebből kettő szorosan kapcsolódik a negyedszázados évfordulóhoz: a társulat idősebb – sok esetben alapító – tagjainak személyes történeteire épül Czukor Balázs Visszatérő című előadása, míg Vidovszky György a társulat fiatalabb generációjával készíti el a Mondj egy mesét című produkciót, amely a második félévben lesz látható a Kolibri Pincében. Megtartják a Drezdában debütált Rövidzárlat hazai premierjét Vidovszky György rendezésében, a Kolibri Fészekben pedig sor kerül a Small Size – Performing Arts for the Early Years (Előadóművészet a legkisebbeknek) nemzetközi projekt keretében készült Mi újság? című előadás bemutatójára Ruszina Szabolcs és Tisza Bea közreműködésével. Szintén a legfiatalabb korosztálynak szól a nagyszínház előcsarnokában Török Ágnes és Szívós Károly alkotása, a Hengergő, amelyet 2018 tavaszán mutatnak be. Ezt követően Andrusko Marcella viszi színre a Kolibri Fészekben Bartos Erika Bogyó és Babóca című meséjét. Az évad végén Vajda Gergely Óriáscsecsemő című operáját Novák János állítja színpadra a Kolibri Színház és az Armel Opera koprodukciójaként, amelynek tervezett bemutatója a bécsi MuTh Theaterben lesz. Az előadáshoz már megkezdődött a szereplőválogatás, az Armel Opera castingján Novák János, Török Ágnes és Szívós Károly közreműködésével kiválasztották a női főszereplőt, Agathe de Courcy francia operaénekesnőt – árulta el a jövő évadra vonatkozó terveket a színigazgató.

Novák János hangsúlyozta, hogy a jubileumi évadban különös figyelmet szentelnek a több mint egy évtizede működő nemzetközi kooperációk eredményeinek is. Az évad második felére tervezett showcase alkalmával korosztályok szerinti bontásban mutatják be a hazai és külföldi szakmai közönségnek a Kolibri legsikeresebb előadásait és a nemzetközi partnerszínházak produkcióit. Így előreláthatóan vendégük lesz a drezdai Theater Junge Generation egy csecsemőszínházi előadással, valamint a francia Theatre Massalia és a portugál Teatro O Bando This Is (Not) Europe című koprodukciója. Az észt VAT Teater a jubileumi mustrára, vagy a 2018. májusi Kaposvári ASSITEJ Biennáléra hozza el Faust című előadását, az olasz La Baracca társulat pedig az Évadnyitó Kolibri Fesztivál programját gazdagítja.A pénteki évadzárón a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák szavazatai alapján idén Erdei Juli és Ruszina Szabolcs színészek, illetve Hajsz Andrea rendezőasszisztens és Temesvári Attila hangosító érdemelte ki az elismerést. Az évadban a legtöbbször – 240 alkalommal – Alexics Rita lépett színpadra, őt 187 fellépéssel Ruszina Szabolcs, majd 186 előadással Megyes Melinda követték. Külön büszkeség a Kolibri Színház számára, hogy az ifjúsági és bábszínházakban legtöbbet játszó színészek országos listáját Alexics Rita vezeti, míg Ruszina Szabolcs a harmadik helyen áll.

Kolibri Bábszínház   Fotó: Nemes Sándor - Bottyán Marcell - Novák Emil