Előre és vissza – válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum új szerzeményeiből (2000–2017)

| 2017-07-07

A Ferenczy Múzeumi Centrum kollekciójának 1951 óta tartó gyarapítása módszeres gyűjtőmunka eredménye, amelynek folyamatáról a közönség többnyire az új szerzeményeket bemutató tárlatokból értesülhet; legutóbb a Szentendrei Képtárban volt ilyen kiállítás 2010-ben.

A gyűjtés fókusza többször módosult, míg kialakult a mai koncepció, amely dinamikusabb, szélesebb látókörű, mint korábban, ugyanakkor továbbra is elsőbbséget élveznek benne a városban és annak vonzáskörzetében dolgozó művészek munkái. A tekintélyes, mintegy tízezer darabos gyűjteményben olyan ismert iskolák művei lelhetők fel, mint a nagybányai, az abból kiváló neósok, a Nyolcak, az Európai Iskola, az École de Paris magyar szekciója, a hatvanas évek modern absztrakciója, a konstruktív törekvések, a szürrealizmus, a dada és ezek neoavantgárd, valamint mai friss változatai, amelyek már „szentendrei művészet” címszó alatt kerültek be a köztudatba.
Az elmúlt csaknem két évtized több száz új szerzeményéből válogatott mostani anyag – a Ferenczy Múzeum két földszinti termében – mindezeket felvillantja. A kurátor igyekezett úgy szelektálni, hogy a művek a teljes gyűjtemény szerkezetének főbb vonalait illusztrálják. Láthatóak például festmények az Alapító Nyolcak alkotóitól, a Szentendrei művésztelep klasszikus éveiből, de számos mű reprezentálja a 60-as évektől a helyi, ám országos jelentőségű konstruktív-geometrikus és figuratív spirituális irányzatokat, s képviselteti magát a Vajda Lajos Stúdió művészete is. Ugyanakkor olyan különlegességeket is megcsodálhat a közönség, mint például a Kazányi Istenanya ikon (egy 19. századi ismeretlen orosz szerzőtől), amely ajándékozás útján került a kollekcióba, s nem mellesleg olyan új iparművészeti tárgyakat is, amelyek ritkán kerülnek kiállításra.
 
A kiállítás megnyitotta: Révész Emese
Köszöntő: Gulyás Gábor
Kurátor: Muladi Brigitta
Kurátorasszisztens: Kozák Zsuzska
A kiállítás megtekinthető: 2017. július 7. – augusztus 15. között
 
 
 
 
Fotó: Miglinczi Éva

További képek