Évadnyitó a Griff Bábszínházban

Magyar Hajnalka | 2017-08-24

Kedden tartotta évadnyitó társulati ülését a Griff Bábszínház melyen bemutatták a két frissdiplomás társulati tagot.

Szűcs István, a bábszínház direktora elsőként a társulat két új tagját mutatta be: Berta Csongor és Ritz Ármin személyében két friss-diplomás fiatalemberrel izmosodott a csapat. Mindketten az Újvidéki Művészeti Akadémián tanultak, s a gyors akklimatizáció jegyében az ünnepség után máris a Jancsi és Juliska olvasópróbájára vonulhattak. E darabbal kezdi ugyanis az évadot a bábszínház (premier szeptember 23.), jeles alkotógárda közreműködésével. A Grimm testvérek meséjét bábszínpadra alkalmazó Pallai Mara dramaturg augusztus 20. alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, a rendező pedig a Blattner-díjas Tengely Gábor, aki tagja volt a Griff alapító társulatának.

Szerdától kezdődnek A 3 emeletes mesekönyv című darab felújító próbái is, az előadás premierje Budapesten zajlott az előző évadban, nagy sikert aratva. A zalai közönség október 16-tól láthatja a produkciót, ami egy megszülető mesekönyv vívódásairól szól. Ezt megelőzően színre kerül még az óvodásoknak szóló Pöttöm Panna, novemberre pedig Lendvai Zoltán rendezésében elkészül a karácsonyi darab. A fiú, akit Karácsonynak hívnak című, sok zenével, mozgalmas jelenetekkel szolgáló produkció premierje Zalalövőn lesz, a megyeszékhelyi gyerekek pedig az Ady mozi nagytermében láthatják majd az előadást.

A bemutatók mellett több, megtisztelő meghívásnak is eleget tesz az évad első felében a bábszínház. A tavalyi, kiemelkedő színvonalú évadnak köszönhetően ugyanis a szakma felfigyelt a Griffre, s ennek nyomán rangos fórumokon jutnak bemutatkozási lehetőséghez. Szeptember végén ők képviselhetik hazánkat a nagy múltú szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon, mégpedig a Bartal Kiss Rita által rendezett Lenka és Palkó című darabbal.

A Marczibányi téri Országos Gyermekszínházi Szemle októberi programjába ugyancsak bekerültek - szigorú válogatást követően - a Boráros Szilárd által rendezett és tervezett Szépen szóló Babukamadár című előadással. Október 22-én pedig közel tíz napos tajvani útra indul a társulat 7 tagja. Babaszínházi darabjaikat mutatják be egy konferencián, amelyre az egész ázsiai térségből érkeznek szakemberek. A színpadi produkciók mellett Bartal Kiss Rita és Szűcs István előadást is tart a konferencián.

Az évad egyéb fejleményeinek ismertetését követően Vigh László országgyűlési képviselő szólt, arra biztatva a társulatot, hogy próbáljanak eljutni minél több zalai városba és faluba, majd sok sikert kívánt munkájukhoz.

 

Tovább a galériába

Forrás: Griff Bábszínház, zaol.hu, Pezzetta Umberto