Sziklahitű Szent László a Puck Bábszínházban

| 2017-09-26

Szent László történelmi alakja és a hozzá fűződő legendák inspirálták Szentirmai László rendezőt a jelenleg Romániában egyedülálló bábtechnikára épített koncepció létrehozásában.

Az idei évad első bemutatójában a Puck Bábszínház magyar tagozatának minden színésze szerepet vállal. A Sziklahitű Szent László című előadást Szentirmai László írta, tervezte és rendezte. Koncepciója ötvözi a kódexek képi világát, a tanítási vágyat és a papírszínház iránti szeretetet. Témája Szent László legendás történelmi alakja. Történelem lecke és varázslatos mese egyben. Egyedi élmény, hiszen hazánkban jelenleg az egyetlen kizárólag síkbábokkal létrehozott produkció.

Új és látványos műfaj

A társulat csaknem négy hete készül a bemutatóra. Ez idő alatt elsajátította többek között a számára eddig még idegen síkbábozás technikáját. A koncentrációra, szinkronizációra és beszédtechnikára épülő kísérlet igazán hasznos csapatépítés szempontjából is. Ezt az időszakot ugyancsak lényeges munka előzte meg, a síkbábok előkészítéséhez több száz rajz volt szükséges. Az ilyen előadásoknak minden jelenetét sorra papírra kell vetni, ezeknek a szereplőit és háttereit pedig külön-külön meg kell rajzolni egy dramaturgiai struktura szabályai szerint.

A papírszínház

A papírszínház (angolul toy theatre, paper theatre, vagy model theatre) XIX. századi európai gyakorlat. Az így létrehozott előadásokat szülők készítették gyermekeiknek, vendégeiknek, illetve ajándékul előadták családtagjaknak, gyakran élőzenei kísérettel. Angliában az előre legyártott változatokat 1 penniért lehetett megvásárolni könyvesboltokban. Ha a kivágott figurák meg voltak festve, áruk nagyobb volt. Ezek a papírszínházi alkotások az akkoriban futó sikeres előadások miniatűr replikái voltak. Az 1800-as évek közepéig több mint 300 előadás rendelkezett miniatűr papír-hasonmással. A papírszínház Anglián kivűl Ausztriában, Dániában, Franciországban és Németországban örvendett nagy sikernek.

A rendező és munkatársai

A magyarországi Sárospatakon élő és dolgozó 67 éves szakember, a bábszínház teoretikusaként közismert. Földrajz és rajz szakos tanárként kezdte pályafutását, majd bábjátékos művészeti oktató lett a sárospataki egyetemen. 1990-1994 között a magyarországi UNIMA elnökségének tagja volt, 1998 óta a Magyar Bábjátékos Egyesületnek az alelnöki, 2011-től mindmáig pedig az elnöki tisztségét tölti be. A tisztségek mellett számos bábos könyv, tankönyv és tanulmány szerzője. A Puck Bábszínház művészei 2016 nyarán egy hatnapos workshopon ismerkedtek meg a pedagógus-rendezővel. A termékeny együttműködés nyomán született meg egy majdani előadás terve, és ennek fejleményeként jött létre Sziklahitű Szent László címmel a konkrét előadás.

Magáról így vall: „Az ideáimat pedagógus tanítványaimon, a nézőközönségen keresztül éltetem tovább. A gyerekekkel időben és sokat kell foglalkozni, sőt foglalkoztatni kell őket – s mint tárgyalkotó lényeknek –, komplex lehetőséget kell biztosítani számukra. Ezek egyike a „bábszínházasdi”, ahol az ő közreműködésükkel, az ő kézi munkájukból születik a <>. Aki így indul az életbe, az kreatívabbá lesz, megismeri a nyelv titkait, a muzsikát, az alkotás, a teremtés erejét, a működésben egybeforró közösség és a tehetséges egyén fontosságát. Nem lesz gond, hogy ki varrja meg Desdemona ingét, ha ilyesmi nem kapható a sarki Csiang-Hai üzletben...”

Az előadás zenéjét és akusztikai világát Kötő Áron szerezte. A 40 éves művész a Babeș-Bolyai Tudományegyetem teatrológia szakának elvégzése után, 2000-től a Puck Bábszínház magyar tagozatának bábszínésze. Munkásságát zeneszerzői alkotások sora is gazdagítja. Ő jegyzi többek között a Szegény Dzsoni és Árnika (1999), a Jancsi és Juliska (2004), az Ördögverő jóbarátok (2005), az Árnyak színháza (2006), a Bábmesterek (2016) és a Puck és a többiek (2016) zenéjét.

Az előadásban szereplő színészek: Balogh Dorottya, Giriti Réka, László Réka, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Rekita Rozália, Domokos Szabolcs, György László, Okos Attila Ákos, Urmánczi Jenő.

Az előadás 5 éven felülieknek ajánlott. A bemutató időpontja: szeptember 30., 11 óra.  Az előbemutatóra pedig a társulat szeptember 29-én, 18 órától szívesen látja a szakma képviselőit és a barátokat. Következő előadás: november 7., 11 óra.