A III. FuxFeszt - programja

| 2017-10-01

Gőzerővel készül a Szigligeti Színház Lilliput Társulata a III. Fux Fesztre! Nagyváradot ismét ''bebábozzák''. Az előadások korosztályok szerint bontása itt olvasható.

A FuxFeszt 2017 időrendi programfüzete itt olvasható

 

Előadások korosztályok szerint osztásban - azaz a 0-3 éveseknek, illetve ovisoknak szóló programok.

 

Október 2.  hétfő, 10:00
 
Vaskakas Bábszínház, Magyarország
Izeg-mozog! (0-3)
Helyszín: Szigligeti Stúdió
 
Hangok, zajok, ízek, szagok, fények, színek, formák, felületek, tárgyak, gépek, élőlények. Feküdni, megfordulni, tapogatni, kúszni, mászni, lábra állni, tipegni, lépni, járni, futni, ugrálni, forogni. Enni, inni, aludni, figyelni, tanulni, beszélni. Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra.Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.
 
0-3 éves korúaknak ajánlott.
 
Koreográfus: Fejes Kitty
Díszlet: Horváth Márk, Markó-Valentyik Anna
Konzulens: Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas
Játssza: Markó-Valentyik Anna
Támogatók, partnerek: Kezeslábas Családi Bábszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem
 
 
Október 2.  hétfő, 12:00
 
Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy
A só (3+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
A közismert mese, amelynek alapötlete, archetípusa a fel nem ismert vagy félreismert értékekről, az igazi vagy álságos szeretetről a világirodalom nagyjainál is – mint például Shakespeare Lear királya is – felbukkan, emberi kapcsolatokról, igazi emberi értékekről mesél, mint Elek apó majd összes meséje. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet: az igazi szeretet, az egymásra való odafigyelés fontosságát, értékét.  Az előadás igazi tündérmese, marionett-technikával készült, hogy a gyermek a mese, az előadás bűvöletén keresztül értse, érezze meg az igazi értékek megtartásának és felvállalásának szükségességét.
 
3 éven felülieknek.
 
Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán
Játsszák: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes, Vincze Tímea
Zene: Filip Ignác
Tervező: Deák Barna
Technikusok: Nagy Nándor Zoltán, Péter Előd
Kellékes: Kis Vizoli Mónika
 
 
Október 3. kedd, 10:00
 
Harag György Társulat Brighella Bábtagozat, Szatmárnémeti
Történet a tálról és a kanálról (3+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
„Ez ám nem közönséges tál és kanál, hanem egész különleges darabok. Ez azonban csak akkor derül ki, ha a tálban a hozzá tartozó kanállal kavargatni kezdünk.Amint ezt tesszük, a tál megtelik a legízletesebb és legtáplálóbb levessel, amit csak kívánhatunk.És mindig tele lesz, akárhány éhes száj eszik is a levesből.”
 
3 éven felülieknek.
 
Író/Fordító: Nagy Viktória Éva
Rendező: Schneider Jankó
Díszlettervező: Schneider Jankó
Jelmeztervező: Bartal Kiss Rita
Zene: Czapp Ferenc
Szereplők: Nagy Anikó, Bandura Emese, Nagy Tamás, Bandura Tibor
 
 
Október 3. kedd, 12:00
 
Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely
A néma cipő története (4+)
Helyszín: Szigligeti Stúdió
 
Bábelőadás az elmagányosodásról, az elhagyatottságról, az újra felfedezésről, vagy arról, hogy van-e lelkük a tárgyaknak? Lélek, amit manók jelenítenek meg az előadásban. Ezen kérdéseket veti fel az előadás, és teszi mindezt a cipők szemszögéből, egész pontosan egy sportcipő sorsán keresztül. Egy bármilyen cipősszekrény, egy bármilyen lakásban, jelen esetünkben Andoréknál, nemcsak mint bútor szerepel, hanem otthon is a cipőknek, lábbeliknek. Ezek a lábbelik az elmúlás veszélye alatt „tengetik életüket”, mesélik el sorsukat úgy, hogy vágyaikban a minél jobban elhasználtságról, vagyis a tartalmas életről beszélnek. Andorék cipősszekrényében az élet feldúltan zajlik - nyilván sok nyelvi humor, zene és dal segítségével - mígnem észreveszik, hogy hiányzik közülük valaki. Ebben a kontextusban derül ki a sárga sportcipőről, hogy alig használtan is lehet valami eldobott, mellőzött, és bár jó reménnyel kecsegtette az élet, egy használaton kívüli tárgy lett. A többi cipő összefog, hogy értelmet adjon a sárga sportcipő létének, ami végül sikerül.
 
4 éven felülieknek.
 
Író/Fordító: Anga Mária – Csepei Zsolt – Palocsay Kisó Kata – Hatházi András
Rendező: Palocsy-Kisó Kata
Díszlettervező: Palocsy-Kisó Kata, Hatházi Rebeka
Jelmeztervező: Palocsy-Kisó Kata, Hatházi Rebeka
Zene: Pál Attila
Szereplők: Mezei Gabriella, Márton Réka, Szűcs-Olcsváry Gellért, Pál Attila
 
 
Október 4.  szerda, 10:00
 
Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy
A rest legényről (4+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
Hogyan lehet valaki teljes értékű tagja a társadalomnak úgy, hogy az ő létigazsága nem egyezik meg az elfogadott szabályokkal és elvárásokkal?! Ez a mese, a másság elfogadásáról szól. Jankó a világ szemében rest, mégis egyetlen jó cselekedettel olyan tudás birtokába jut, amivel bármit megtehet. Ő mégsem él vissza ezzel a helyzettel, ettől válik igazi mesehőssé. A Cimborák Bábszínház előadása A rest legényről című magyar népmese bábszínpadi adaptációja. Az előadásban ötvöződik az asztali bábjátszás és az árnyjáték technikája, a sajátos képi világ mellett, a hangulatok megteremtésében nagy szerepet játszik a népies zene. Az alkotók az előadást nagy szeretettel ajánlják minden 3 év fölötti nézőnek.
 
3 éven felülieknek.
 
Dramaturg: Tamás István
Rendező: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos és Péter Orsolya
Díszlettervező: Simó Enikő
Jelmeztervező: Simó Enikő
Zene: Román Hunor
Szereplők: Lukács Emőke, Nagy Lázár József, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes,Vincze Tímea
 
 
Október 5. csütörtök, 10:00
 
Szigligeti Színház Lilliput Társulat, Nagyvárad
Kispipi és Kisréce (3+)
Helyszín: Szigligeti Stúdió
 
Az óvódás, kisiskolás korosztálynak készülő előadás a testvérféltékenységet fogja játékra. Hogyan éli meg egy kisgyerek, ha testvére születik? Miként próbálja feldolgozni, hogy ezután osztozkodnia kell? Hogyan lesz az élet császárából egy duli-fuli, sértődött kiskirály? Mit kezd a kistestvérrel, aki folyton őt másolja, de annyira, hogy az már az agyára megy? Én is, én is, én is – mást sem hall… Na, mit tesz ilyenkor? Húgi és Bátyó falura érkezik nagymamához. Nyár van, elnéző nagymama van, és sok-sok kaland ígérkezik. Bátyó persze semmit sem csinálhat, ami izgalmas, nagyfiús, mert a húginak még nem szabad, mert a húgira vigyázni kell, mert a húgi… És persze meg is történik a baj. Bátyó győz, talán sokkal inkább saját maga, mint húgi felett. De hogy miképp, azt egyelőre nem mesélem el…
 
3 éven felülieknek.
 
Vlagyimir Szutyejev azonos című meséjét felhasználva írta és rendezte: Szabó Attila
Tervező: Bartal Kiss Rita
Zene: Bakos Árpád
Játsszák: Oláh Anikó Katalin, Szabó J. Viktor, Balogh Judit, Hanyecz Debelka Róbert
 
 
Október 6. péntek, 10:00
 
Rozsnyói Meseszínház, Szlovákia
Öregapám mesefája (3+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
A népmesevilág és a polgárosodó mesteremberek mesevilága találkozik ebben az előadásban Badin Ádám nagyapja, Tepó és kevenc mesefigurája, Szerencsés János által. Mindez megvan füszerezve egy élménydús élet tapasztalásával. Ezt a páratlan és érdekes mesevilágot rakjuk föl erre a mesefára, ahonnan majd szép lassan leszedegetjük és fölkínáljuk a kicsi és nagy gyermekek számára ízlelgetésre. Az előadásban ötvöződik a mesemondó és játszó ember. Kinyílnak a mesefa titkai. Egy olyan világ, ahol megoldódnak az élet dolgai.
 
3 éves kortól ajánlott.
 
Rendező-tervező: Környei Alice
Zenei munkatárs: Dzsupin Pál, Czakó József
Kivitelezés: Ulman István - Jaros Milo - Rigó Béla
Játsszák és zenélik: Badin Ádám, Környei Alice, Czakó József
 
 
Október 6. péntek, 17:00
 
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves és mesterképzős bábszakos hallgatói
Mazsola-mesék (Anya mesélj Mazsolát!, Apa, mesélj Mazsolát! +3) 
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
A Bálint Ágnes Mazsola történetei gyerekekhez és fel­nőt­tekhez egyaránt szólnak, céljuk a fiatalok megszólítása és szüleik szórakoztatása. A két előadás a hétköznapokat mutatja be gyerekszemmel, ugyanakkor humorosan beszél a gyereknevelés problematikájáról. Elszakad a nevelési kliséktől, megmutatva a felnőttben bujkáló gyermeket.
 
Anya mesélj Mazsolát! – a III. éves hallgatók előadásában, rendező: Lőrinczi Máthé Rozália
Apa, mesélj Mazsolát! - a II. éves mesterképzős hallgatók előadásában, rendező: Kozsik Novák Ildikó
 
3 éven felülieknek.
 
 
Október 7.  szombat, 10:00
 
Arcadia Társulat, Nagyvárad
Povești populare maghiare (3+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Október 7.  szombat, 11:00
 
Vojtina Bábszínház, Debrecen
A só (4+)
Helyszín: Szigligeti Színház, nagyterem
 
Bámulatos Balabán, a hiú király felteszi lányainak a kérdést: mennyire szeretik őt? A két idősebb lány vége nincs hízelkedésbe kezd – a legkisebb lány válasza azonban egyszerű: úgy szereti édesapját, mint az emberek a sót. Ez az egyszerű válasz azonban vérig sérti a királyt: haragjában elűzi birodalmából legkisebb gyermekét, aki beáll segédszakácsnak a szomszéd király udvarába...
 
4 éven felülieknek.
 
Író: Kolozsi Angéla
Dramaturg: Dobák Lívia
Tervező: Mátravölgyi Ákos
Zeneszerző: Czapp Ferenc
Koreográfus: Barta Dóra
Rendező: Kuthy Ágnes
Rendezőasszisztens: Nagy Mónika, Szabó Magdolna
Játsszák: Baditz Dávid, Fekete Gréta/Nagy Mónika, Hajdú Péter, Kiss Gergely Máté m.v., Nagy Viktória Éva, Reschofsky György, Telenkó-Oláh Tímea

Muzsikusok: Czapp Ferenc, Györgyfi Zsolt/Bócz István, Molnár Endre, Papp László

Előadások kamaszoknak és felnőtteknek

 
Kamaszoknak
 
Október 2. hétfő, 20:00
 
Led Puppets, Magyarország (12+)
Aquarium Project
Helyszín: Szigligeti Stúdió
 
“A formáció számunkra egy izgalmas és örömteli útkeresés a bábszínház, a performansz, és a látványszínház határmezsgyéin, melynek során egyesülhetnek a színházi ágak különböző elemei és a kísérletezőkedvünk dominál.” Makra Viktória és Lendváczky Zoltán a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész- bábszínész szakán diplomáztak. Szabadúszó alkotóként egyaránt részesei kő- és független színházi produkcióknak.Remsey Dávid illusztrátor, grafikus a Magyar Iparművészeti Egyetemen (MOME) végzett vizuális kommunikáció szakon. Illusztrátori pályafutása mellett, családi indíttatásból kezdett a báb műfajával foglalkozni. Hármuk találkozása során merült fel a közös alkotás gondolata.Találkozásuk eredményeként született meg a Ledpuppets: Aquarium-projektje.
 
12 éven felülieknek.
 
 
Október 3.  kedd, 17:00
 
Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy
Cyber Cyrano (13+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
Tasnádi István a “Cyber Cyrano”című drámájának műfaji meghatározása a netdráma. „Net” mint kapcsolat, mint hálózat és ezeknek függvényei, de érthető konkrétan az internetre is. A „net” kifejezés mind emberi kapcsolatok sokasága is érvényes, elvont vagy konkrét értelemben is. Tasnádi István drámájában Zsuzsi szerelmes Mátéba, akinek viszont Heni tetszik, és ez egy olyan történés sorozatot indít el, ami kontrolálhatatlan és következményei kiszámíthatatlanok. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a “neten”, és kik vagyunk valójában? Jogunk van más ember életével játszani csak azért mert az nem szeret viszont minket? Vajon a nagybetűs szerelem elég mentség mindenre? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az előadás, amely az „Y generáció”-ról/nak szól, akiket a felnőttek egyre nehezebben értenek, egy olyan korosztály aki kinőtt már a bábszínházból, de még nem nőtt bele a “nagyszínházba”.
 
13 éven felülieknek.
 
Író/Fordító: Tasnádi István
Dramaturg: Nagy Lázár Kincső
Rendező: Nagy Lázár József
Díszlettervező: Ütő Gusztáv
Jelmeztervező: Ütő Gusztáv
Szereplők: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea
 
 
Október 5. csütörtök,17:00
 
Szigligeti Színház Lilliput Társulat, Nagyvárad
Toldi (10+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, kisterem
 
rendhagyó irodalomóra
 
"Ezt a nagyon erős drámai művet megpróbáltuk szétszedni, a színház eszközeivel megerősíteni a szituációkat és úgy eljátszani. Nem csak a bábszínház eszközeit használjuk, vannak benne táncos elemek, rajzfilm (Gémes József: Daliás idők)...ötvözzük a mozgásszínházat, a bábszínházat, a színművészetet, a költészetet, így próbáltuk összegyúrni a drámát. Több oldalról is megerősítettük a mondanivalót. Fontosnak érzem, hogy ezeket a klasszikusokat eljuttassuk a tinédzserekhez. Abban reménykedem, hogy, ha megnézik az előadást, és felkeltjük az érdeklődésüket, talán esély van arra is, hogy elolvassák a művet és megérezzék nyelvünk gyönyörűségét."
 
12 éven felülieknek.
 
Rendező: Bartal Kiss Rita
Színpadkép: Bartal Kiss Rita
Zeneszerzők: Szőke Kavinszki András, Varga Imre
Koreográfus: Brugós Sándor Csaba
Játsszák: Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Varga Imre
 
 
Október 7. szombat, 15:00
 
MárkusZínház, Pécs
A repülés története (12+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem
 
„Kitalálni egy repülőgépet, az semmi. Megépíteni azt, az a kezdet. Repülni, az minden” (O.Lilienthal)
Ebben az előadásunkban kísérletet teszünk arra, hogy a természetes emberi impulzusokból milyen jelek születhetnek a bábszínpadon. Egy repülés lírai elbeszélése mozdulattal, gesztusokkal és zenei hangokkal kísérve. Játék a bábokkal, ahol végig követhetjük, az emberiség egyik vágyálmának beteljesülését: A Repülést. Főhősünk az ember, aki magában hordozza a világ összes feltalálóját, aki repüléssel foglalkozott vagy foglalkozni fog valaha. Megjelenik segítő társa: a kutya és a többiek, mint képzelet teremtette lényegek: léghajó, zeppelin, repülőgépek, helikopter, űrszondák…
 
12 éven felülieknek.
 
Az előadás alkotói stábja: Buzás Mihály, Pilári Lili Eszter, Pilári Gábor, Polgár Zsuzsanna, Vajda Zsuzsanna
A zeneszerző: Csernák Z. Samu.
Zenei közreműködők: Csernák Z. Samu, Pilári Áron, Szabó D. Kornél,- akik a jazz ritmusaival és dallamaival élő zenei játékkal kísérik az előadást.
 
 
Felnőtteknek
 
Október 2. hétfő, 17 óra
 
Kezeslábas Családi Bábszínház, Magyarország
Anyajegy (16+)
Helyszín: Szigligeti Stúdió
 
"Döbbentem tapasztalom, hogy hiába vagyok a közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem vagyok eléggé erős." Előadás születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről. Az élet legapróbb és legfontosabb kérdéseiről.
 
16 éven felülieknek.
 
Szöveg: Szabó T. Anna
Báb: Emőd Kriszta
Művészeti munkatárs: Ellinger Edina, Gimesi Dóra
Rendezte és játssza: Markó-Valentyik Anna

Támogatók, partnerek: Csodamalom Bábszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vaskakas Bábszínház