A jövő felé fordulva

Lukács Melinda | 2017-09-26

Vasárnap Szabadkán elkezdődött a 24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál.

Szabadkán, a Jadran színpadon vasárnap este került sor a 24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ünnepélyes megnyitójára. Az egybegyűltekhez Bogdan Laban, Szabadka polgármestere szólt:

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál évről évre színvonalas műsort mutat be, és világszinten elismert gyermekszínházi szakembereket lát vendégül. Nagyon fontos, hogy a gyermekeket célozza meg, és ezúttal is hozzájárul a színházi nevelésükhöz – hallottuk egyebek közt a polgármestertől, majd pedig Hadži Zoran Lazin, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségek kapcsolattartásáért felelős segédtitkár köszöntötte a közönséget.

Ez a fesztivál már nem csupán városi szintű, hiszen a világ egyik legjelentősebb gyermekszínházi fesztiváljaként tartják számon. Jövőre immár negyed évszázados fennállását ünnepli, és remélhetőleg a város, a tartomány és az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy méltóképp legyen megtartva, ahogyan ezt megérdemli – mondta Hadži Zoran Lazin.

A továbbiakban Slobodan Marković, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója fordult a nézőkhöz:

Idén több mint 30 országból érkeztek a vendégeink. Eljöttek annak ellenére, hogy nem a legjobb körülményeket biztosíthatjuk a számukra. A fesztivál legnagyobb értéke ezen szakemberek részvétele, akik a jelenlétükkel támogatják a rendezvényt és emelik a színvonalát – mondta a fesztiváligazgató.

Az est további részében Slobodan Marković átadta a Kis herceg-díjat, elsőként Boris Goldovsky teatrológusnak:

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy átvehetem ezt a díjat, amelyet előttem nagy alkotók kaptak meg. Öröm számomra az is, hogy Szabadkán lehetek, egy olyan városban, amely a jövő, a gyerekek felé fordul, hiszen a gyermekek jelentik a jövőt – fejtette ki Boris Goldovsky.

A másik Kis herceg-díjat Ljubica Beljanski Ristić teatrológus, drámapedagógus vette át:

– Először meglepődtem, utána izgalom lett úrrá rajtam, amikor kiderült, hogy megkapom a Kis herceg-díjat. A Kis herceggel először több mint ötven évvel ezelőtt találkoztam, és azóta is nagyon kedves számomra – hallottuk Ljubica Beljanski Ristićtől.

A megnyitón fellépett Anastasija Stokin, a Lányi Ernő IME Cserebogarak citerazenekara, valamint az Arsa s Marsa és a kis Iva. Az est további részében a niši bábszínház előadta A képzelet tengere című látványszínházi produkciót.

Fotó-forrás: MagyarSzó