A Mesebolt Bábszínházé az Üveghegy-díj

| 2017-10-17

A Marczibányi Téri Művelődési Központban átadták a 9. GYERMEK- és IFJÚSÁGI SZÍNHÁZI SZEMLE – 2017 díjait. Az ASSITEJ (Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szövetsége) Magyar Központja 2001. óta minden évben kiadja a legjobb magyar gyermek- és ifjúsági színházi előadásnak járó Üveghegy-díjat.

Az Üveghegy-díj  a színházi szakma, a közönség, a gyermekelőadások fogadásával, forgalmazásával foglalkozó szervezetek és a pedagógusok számára is mértékadó, hiszen a sok-sok magyar nyelvű előadás közül csak egy kaphatja meg. Azt is mondhatjuk, ez a legrangosabb díj, melyet gyermekelőadás kaphat.

2017-ben ezt az elismerést a Mesebolt Bábszínház Kirikou és a boszorkány című előadása nyerte el, melyet október 14-én mutatott be a társulat Budapesten, a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjában.

A szakmai zsűri (Herczog Noémi, Perényi Balázs, Pilári Gábor) döntése értelmében az előadás kapta a Nemzetgazdasági Minisztérium díját is, különösen gyönyörű képi világáért, lenyűgöző és egyedi bábhasználatáért, az irodalmi alapanyag megválasztásáért, a kiemelkedő dramaturgi munkáért, a játék sallangmentes letisztultságáért.

Rendező: Kovács Géza (Blattner-díjas)
Író, dramaturg: Khaled-Abdo Szaida
Tervező: Trifusz Péter
Zeneszerző: Takács Dániel
Szereplők: Császár Erika, Lehöcz Zsuzsa mv., Gyurkovics Zsófia, Takács Dániel mv., Kovács Bálint,                        Maronics Ferenc mv.

A Szemle versenyprogramjába előzetes válogatás után kerülhettek be a produkciók. A színházak összesen 54 előadása nevezett. A gyermekszínházi szakemberekből álló szemletanács (Gyevi-Bíró Eszter, Szakall Judit, Kaposi László) döntése értelmében 19 előadás mérettetett meg október 9-e és 15-e között a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, s a zsűritől 7 kapott elismerést.
A Mesebolt Bábszínház rendszeres résztvevője a kétévente megrendezett versenynek, s mindig elismeréssel, díjakkal tért haza.

2015-ben a Budapest Bábszínházzal közös Tíz emelet boldogság (rendező: Kovács Petra) című előadás elnyerte a Nemzetgazdasági Minisztérium fődíját, a Haza (rendező: Veres András) című előadás pedig az EMMI Ifjúságpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság díját.
Az Üveghegy-díjat (és a fődíjat) legutóbb az 5. Szemléről hoztuk el a Boldizsár Ildikó meséjéből készült Amália című előadással (rendező: Tengely Gábor).

További képek