A hazudós egér és a Zabszalma

Art Limes | 2018-02-15

Egy könnyed, minden korosztálynak ajánlott, egyszerre szórakoztató és tanulságos Lázár Ervin-mese, továbbá egy tabutémákat feszegető, vallásfilozófiai kérdéseket is felvető osztálytermi előadás bemutatójára készül a Mesebolt Bábszínház.

Hazugság?

Szabad-e hazudni? Hol húzódik a határ fantázia és hazugság között? Mi a hazugság egyáltalán? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Veres András rendezte Lázár Ervin-előadás. A hazudós egér nem a drámai szöveg, hanem a mesemondás ősi formája felől közelíti meg a nagy mesemondó történetét: Kőmíves Csongor és Varga Bori játékának köszönhetően nincsen „negyedik fal”, közel kerülhet egymáshoz színész és néző. Az egyszerre humoros és szerethető figurákkal minden bizonnyal valamennyi gyermek könnyen azonosul, miközben észrevétlenül a világ nagy kérdései között találja magát. A hagyományos bábtechnikát használó, zenei betétekkel megtűzdelt – zeneszerző: Gyulai Csaba – előadás könnyen mozdítható és mozgatható – tervezője Rumi Zsófia, aki hozott már létre csodát Szombathelyen Veres Andrással együttműködésben –, így több vidéki helyszínen is bemutatják majd. A szombathelyi premier február 18-án, vasárnap 10 órakor kezdődik, de ezúttal érdemes akár korábban megérkezni a bábszínházba, hiszen a farsangolás már 9-kor megkezdődik. Kézművességgel melegíthetünk be az előadásra, levezetésképpen pedig – 11 órakor – a Zabszalma együttes lép színre. A Zabszalma új szerzeményekkel és a korábbi albumokról való – természetesen a tavaszváráshoz illő – dalokkal készül a meseboltos farsangolásra. A zenekar repertoárján megzenésített versek szerepelnek. A Zabszalma énekesnője nem más, mint Lehőcz Zsuzsa, aki éveken át meghatározó személyisége volt a Meseboltnak, és bár most új utakra indult, mindig szívesen visszatér – és mindig szívesen fogadják.

Szombathelyen lesz az ősbemutató

A szombathelyi bábszínház nem csak meseelőadásokban verhetetlen: egyre hangsúlyosabb a tanteremszínházi előadások jelenléte a társulat életében. Ahogyan korábban a Tamás könyve, a bemutató előtt álló Oszkár és Rózsa mami című tanteremszínházi bemutató kimondva-kimondatlanul szintén arra szólít fel, hogy merjünk kérdezni, kételkedni, félni és szembenézni önmagunkkal. A történet szerint a tízéves, leukémiás Oszkárnak mindössze tíz napja maradt hátra: ennyi idő alatt kell felnőnie. Szerelem, barátság, konfliktus, félelem, szeretet és elfogadás kerül mérlegre az előadásban, amelynek rendezője Csató Kata (az ő vezetésével vitte színre a társulat a Tamás könyvét is). Az Oszkár és Rózsa mami szerzője a világhírű kortárs író, Eric-Emmanuel Schmitt; a történet ugyancsak világhírű, olyasmivel szembesíti a gyerekeket, amiről a mindennapokban nagyon nehéz beszélni: ez az elmúlás. A szombathelyi lesz a magyarországi ősbemutató. Drámapedagógiai szakértő: Romankovics Edit. Tervező: Lázár Helga. Zeneszerző: Kiss Dávid. Dramaturg: Hárs Anna. Szereplők: Fritz Attila, Kófity Annamária. Az előadást 3-4. osztályosoknak ajánlják. Illetve osztályoknak: fontos, hogy összeszokott közösségek találkozzanak a történettel. Az Oszkár és Rózsa mamit a társulat iskolákban játssza, meghívás szerint.

SZMK/ VAOL

További képek