60 éves az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház

Art Limes | 2018-04-18

Az eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház 60 éve tart előadásokat saját színpadán és szerte a nagyvilágban - a Bóbita Bábszínházban is többször vendégszerepeltek az elmúlt évtizedekben.

A KILENCEDIK BÁRÁNYKA - az Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház vendégjátéka  a Bóbita Bábszínházban

A Kilencedik bárányka egy modern képeskönyv a legfiatalabb korosztálynak.

A mese hőse egy kisfiú, aki az iskolába indulása miatti izgalmában nem tud elaludni a tanévnyitó napja előtti estén, ezért anyukája régi bevált receptként azt ajánlja, számoljon báránykákat. A gyermeki gondolkodáshoz közel álló történet témájában jelen van a számolás, amelyben az elképzelt báránykák átugrálásának ritmusa kihat az álomba merülés ritmusára és a valós történésre. És amikor a történet lényegéhez érünk, egyszerű számolós mondókát kapunk, amely a legfiatalabbakat elsőként viszi el a számok birodalmába.

Szerző: Silvija Šesto

Rendező és dramaturg: Ljudmila Fedorova

Látványtervező (bábok, díszlet és jelmez): Natalia Burnos (bábok, díszlet és jelmez)

Zeneszerző: Tomislav Pehar

Dalszövegíró: Ivica Lučić

Szereplők: Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Ivica Lučić, Inga Šarić

Az előadás április 28-án 16.00 órai kezdettel horvát nyelvű, magyar felirattal látható.

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem

Az előadás időtartama: 50 perc

Az előadás után 17.00 órakor nyílik a színház új, időszakos kiállítása, melyben a 60 éves Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház mutatkozik be!

Első alkalommal 1962-ben láthatott a közönség bábelőadást Eszéken. A horvát bábosok hiánya miatt az eszéki bábszínházművészet kialakulására, fejlődésére nagy hatással voltak a szlovák bábosok – ez a hatás a mai napig érzékelhető, még ha időközben már meg is jelentek a honi bábtervezők, pedagógusok és rendezők.

A Bóbita Bábszínházban látható kiállítás hű keresztmetszete az eszéki bábos történelemnek: reprezentálja a Gyermekszínházban alkotásokat létrehozó művészek ötletgazdagságát, amely egy-egy megvalósult bábelőadás formájában mutatkozik meg. Eszéken a tervek szerint egyébiránt hamarosan Bábművészeti Múzeum alapíttatik, ahol több horvát színház története, korszakai, bábjai, is láthatóak lesznek.

A kiállítás 2018. április 28-tól 2018. szeptember 1-ig látogatható.

 

Fotó:Eszéki Branko Mihaljević Gyermekszínház