A cseh bábművészet három arca

Art Limes | 2018-05-24

Évszázadok tapasztalata azt mutatja, hogy a bábművészet, mint a színpadi ábrázolás egyéb formáival egyenrangú művészet maradandó élményt képes nyújtani bármilyen életkorú néző számára. Ugyanakkor a bábszínház jellegéből adódik, hogy maga a báb egyrészt színpadi szereplő, az előadás elmaradhatatlan résztvevője, a cselekmény előmozdítója, másrészt azonban éppolyan műalkotás, mint az előadás minden egyéb kelléke, a díszlet és a jelmez.

A prágai Művészeti és Színházi Intézet kiállítása a fentiekkel összhangban a cseh bábművészet három aspektusát ajánlja a látogatók figyelmébe: az egyik maga a bábszínház, a bábszínját- szás története és fejlődése. A másik téma a báb, mint képzőművészeti alkotás, hiszen a bábtervezést és -készítést erősen befolyásolják a változó történelmi, illetve művészettörténeti korszakok szokásai és kívánalmai. Végül a harmadik a bábszínjátszás technikai oldala. Milyen típusú a báb, hogyan lehet mozgatni? Milyen érzelmek és állapotok kifejezésére képes?
A cseh bábművészet 2016. december 1-én felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Ezáltal valóra vált több nemzedéknyi cseh művész álma, akik a múlt században végig azt hangoztatták, hogy a bábszínháznak nevezett kivételes jelenség régóta egyenrangú a színjátszás minden egyéb formájával. Ám a világörökségi listára való felkerülés nem az első nagy nemzetközi elismerése ennek az izgalmas és sokszínű „bohemikumnak”: 1929-ben Prágában megalakult a bábművészek első – és máig működő – nemzetközi szakmai szervezete, az UNIMA (Union Internationale de la Marionette, azaz Nemzetközi Bábművész Szövetség). De már ennél is korábban, 1912-ben ugyancsak Csehországban Loutkář (Bábművész) címmel létrehozták a világ első bábművészeti szaklapját.

A bábfigurák vezetését és mozgatását a kiállítás látogatói személyesen is kipróbálhatják.

Kurátorok: Nina Malíková, Martina Černá

Megtekinthető: 2018. június 23-ig, kedd-vasárnapig 10-18 óra között, a De la Motte - Beer-palota pénztárában megváltott belépőjeggyel. A kiállítás az idei Múzeumok Éjszakája alkalmával is látogatható lesz (június 23.)!


A kiállítás helyszíne a budavári barokk De la Motte - Beer-palota, amely a viszonylag szerény külső ellenére a várnegyed egyik legpompásabb építészeti ékszere. Az 1780-as években kiépült emeleti térsorának eredeti, késő rokokó és kora klasszicista, bibliai jeleneteket ábrázoló díszítőfestése egyedülálló a környék lakóházai körében.

A kiállítás a HaHó Európa - Hagyományok Hónapja rendezvénysorozat része. 2018. május 9. – június 9. között HaHó Európa - Hagyományok Hónapja avagy Európai kulturális örökség ünnepe címmel valósítunk meg egy nagyszabású kulturális programsorozatot, bemutatva a résztvevő országok kulturális örökségének egy-egy szeletét.