Távol-közeli kapcsolatok

Art Limes | 2018-06-23

A tatabányai nemzetközi szobrász szimpózium idei újdonsága, hogy a művészek a város egyik központi terén - a Szent Borbála téren - „Távol-közeli kapcsolatok” címmel állították ki kőből és fémből készült munkáikat. A szimpózium résztvevői közül három tajvani művész a Vértes Agorája Kortárs Galériájában önálló tárlattal is bemutatkozott. A június 4-től – június 22-ig tartó Kép-Ze-Let alkotótábort tizenhatodik alkalommal rendezték meg.

A szimpózium kezdeményezője, művészeti vezetője a tatabányai származású, Munkácsy-díjas szobrászművész, Lois Viktor, akinek 1987 és 1992 között készült hangszerszobraiból 1996-ban Hangfürdő címmel nyílt állandó kiállítása a tatabányai ipari skanzenben, az egykori bányaüzem fürdőépületében. A műalkotások egy része 1993-ban szerepelt a Velencei Biennálén. Az állandó kiállítási tér megnyitásakor merült fel a gondolat Lois Viktorban, hogy a skanzenben az ott talált, vagy máshonnan beszerzett fémhulladékokból műalkotások hozhatók létre, melyek megvalósításhoz egy szobrásztábor adhatja a kereteket. A szimpózium fontos eleme a művészek együttes részvétele, amely a művészi együttműködést, a személyes kapcsolatokat is erősíti, s így új lehetőségeket kínálhat az alkotói tevékenység kiteljesítéséhez.

Fontos nyeresége a tábornak, hogy az itt készült alkotásokból az évek alatt szépen gyarapodó szoborpark jött létre, közel hatvan fémszobor látható a skanzen udvarán. Az idei év sajátossága, hogy a városhoz, mint ipari településhez köthető fémmegmunkálás mellett a kőszobrászat is elindult, a közeli tardosbányai, a világon egyedülálló vörös mészkőből. Az idén elkészülő kőszobrok nem csak új látványosságot jelentenek majd a szoborparkban, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a két nagyon különböző szobrászati alapanyagból készült művek egymást erősítsék az ipari skanzen sajátos kiállítási terében.

 

Kiállító művészek a Szent Borbála téren: Chang Chia-ming (Tajvan) | Chang Shu-wei (Tajvan) | Jen Ta-hsien (Tajvan) | Yin Peet (USA) | Lois Viktor (Magyarország – USA)

A kiállítást 2018. június 23-án Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész nyitotta meg.

Kiállító művészek a Kortárs Galériában: Chang Chia-ming (Tajvan) | Chang Shu-wei (Tajvan) | Jen Ta-hsien (Tajvan)

A tárlatot 2018 június 23-án Lois Viktor Munkácsy-díjas szobrászművész nyitotta meg.

 

 

Tovább a galériába

Fotó: Miglinczi Éva

 

Forrás: Tatabánya Alkotóművészeiért Alapítvány

 

További képek