Hogyan válnak a szavak vizuális élménnyé?

Art Limes | 2018-06-29

2018. július 28-án nyílt meg a Browser címmel kiállítás Szakál Éva képzőművész alkotásaiból a Liget Galériában. A Browser sorozat a mindennapjainkat behálózó digitális térre reflektál, az online ingerek és a végtelen keresőrendszerek inspirálták. A kiállítást Muladi Brigitta művészettörténész/ kurátor nyitotta meg.

Szakál Éva korábbi munkáiban is megfigyelhető a művészeti tevékenység újradefiniálása, inspirációt merít a digitális térből, alkotásait meghatározza a hiány jelenléte. A Browser című sorozat szintén a hiánnyal, a valóságos, helyesebben a digitális látvány hiányával foglalkozik.

Alkotásaiban a festészet klasszikus technikájával jeleníti meg a jelenünk digitális valóságát. Sorozatában képernyőfotókkal igyekszik rögzíteni azokat a pillanatokat, amikor az internet gyenge jelerőssége miatt a keresőbe beírt téma képei homogén színmezőkre redukálva jelennek meg. A képi információk helyett felbukkanó színes négyszögeket néhány általános, a létünket meghatározó fogalom mentén jeleníti meg, mint a most, a rutin, a semmi, a komfort, a rend, vagy az idő.

A böngészés során arra lettem figyelmes, hogy minden szónak meghatározott egyéni színsémái vannak. Így, ez a keresési módszer egyfajta kutatássá alakult a fogalmak és a színek közötti kapcsolatokra vonatkozóan. Ezáltal alapfogalmakat teszek vizuálisan láthatóvá.” – mesél Szakál Éva a Browser című sorozatról.

Szakál Éva a Pécsi Egyetem Festőművész szakán szerezte diplomáját, számos csoportos és egyéni kiállításon is bemutatkozott alkotásaival Budapesten és külföldön egyaránt. 2018-ban elvégezte a Budapest Art Mentor programot.

Kiállítás látogatható: 2018. július 26-ig

Helyszín: Liget Galéria, Budapest, Ajtósi Dürer sor 5, 1146

Fotó forrása: Liget Galéria

További képek