Estimese a Kőszegi nyár műsorán

Art Limes | 2018-07-01

Egy életunt királyfi vándorútra indul, hogy megtalálja a halhatatlanságot. Meg is találja, el is veszíti - miért kell minden este ugyanazt mesélni?

A gyerekszoba villanyoltás után: három testvér, de csak a legkisebbnek van csokija. Minden kocka új kaland. Így lesz a királyfi útja egy felnőtt számára egyre nehezebben követhető, hiszen három, egymást folytonosan korrigáló, eltérítő, megviccelő mesélőnk is van, három, a halál megértésében máshol és máshol járó gyerek. És a gyermekek olyan kedvesek, aranyosak, amikor meghitten játszanak, beszélgetnek, nagy titkaikat megosztogatják egymással. Csak kérdéseik ne lennének. Miért van halál? – „Hááááát, hogy ne legyünk túl sokan.” Mesénk királyfiát is egy hasonlóan nehéz kérdés nem hagyja nyugodni: Minek élni, ha egyszer úgyis meg kell halni? És útra kel, de nem ám, hogy a választ megkeresse, a cél egyenesen a halhatatlanság. Az út azonban kacskaringós. És kerüli a tanulságokat.

A halhatatlanságra vágyó királyfi népmesei történetét sokan feldolgozták már Szép Ernőtől Móricz Zsigmondig, legutóbb épp idén mutatták be Győrben Szálinger Balázs mesejátékát. Bár a népmesék eredeti célközönsége nem a legifjabb korosztály, ebben a mesében szinte minden benne van, amiért egy gyerek rajongani tud: vándorútra induló királyfi, varázserejű lények, akadályok és próbatételek, hétköznapi kérdésekre adott csodás válaszok. Szerelem és kiábrándulás, kalandvágy és hűség, bátorság és állhatatosság. Sőt, a mi változatunkban egy átkot szóró hangyakirálynő és egy titkos nindzsa-klán is. Mert ne higgyük, hogy a halálra vagy az élet értelmére irányuló kérdések nem izgatják a gyerekeket, hogy ők afféle boldog időtlenségben, a Halhatatlanság Országában élnek. Minél jobban ki akarunk térni felnőttesnek ható kérdéseik elől, annál inkább izgatni fogja őket a téma, érdemesebb hát megtalálni azt a hangot, amelyen ezekről a kérdésekről beszélgetni tudunk velük, csak közben nehogy eljátsszuk nekik a mindentudót.

„Ültünk a nagymarosi tornácon és együtt-írás címén ide-oda rángattuk az eredeti mesét, ahogy kölyökkutyák a koncot. Péter (Janicsek Péter, rendező) szerint a mese arról szól, hogy vigyázz, mit kívánsz, mindennek ára van, a halhatatlanságnak a magány. Engem inkább az érdekelt, hogyan telik egy nap a Halhatatlanság Országában, és vajon minden nap ugyanúgy telik-e. De lehet, hogy fordítva volt. Aztán rájöttünk, hogy épp ez a „marakodás” lehetne a közös mese tárgya, hogy ez a tornác voltaképpen egy gyerekszoba. Legyen hát több mesélőnk és több mesénk, és a mesélőink legyenek gyerekek. Méghozzá olyan gyerekek, akik abban a tabuk nélküli, mindennél evidensebb, biztonságot nyújtó szeretet-világban élnek, ahol minden kimondható. Már csak a saját szabályait is mindegyre felülíró, korlátlan fantáziát kellett felcsiholnunk magunkban, felölteni a vasbocskort és vándorútra indulni, hogy végül visszatalálhassunk az eredeti meséhez. Remélem, sikerült.”  Peer Krisztián

Írta: Peer Krisztián, Janicsek Péter

Zeneszerző: Tóth Andor

Animáció: Besnyő Dániel, Maruscsák Dávid, Szujó Alexandra

Grafika: Mészáros Lilla

Hangban: Parti Nóra

Rendező: Janicsek Péter

Szereplők: Fritz Attila, Kőmíves Csongor, Varga Bori

A kőszegi premier időpontja: 2018. július 2. hétfő 19:00

Második előadás: 2018. július 3. kedd 19:00

A premier helyszíne: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház (9730 Kőszeg, Rajnis utca 9.)

Ajánlott korosztály: 6 éves kortól

Szombathelyi bemutató: 2018. szeptember 9. vasárnap 10:00

A bemutató helyszíne: Mesebolt Bábszínház színházterem (9700 Szombathely, Ady tér 5.)

Fotó: Mesebolt Bábszínház - Trifusz Ádám

További képek