III. Országos Akvarell Triennálé

Art Limes | 2018-07-16

2018. július 14-én 14 órai kezdettel megnyílt a III. Egri Országos Akvarell Triennálé.

A Dobó István Vármúzeum és a Magyar Vízfestők Társasága szervezésében megvalósult tárlatnak a Kepes Intézet ad otthont. A kezdetben két évenként (biennáléként), majd 2009-től három évenként megrendezésre kerülő, a kortárs akvarellisták munkáit összegyűjtő, szakmai zsűri által elbírált akvarell triennáléra az idén különös odaadással készültünk. A tárlat jelentőségét ugyanis az adja, hogy az első országos akvarell kiállítás ötven évvel ezelőtt, 1968-ban került megrendezésre Egerben. A fél évszázados évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat 23-dik eseménye nem jöhetett volna létre a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma támogatása nélkül, mely kiemelt eseményként kezelte a III. Egri Országos Akvarell Triennálét. Ugyancsak maximális támogatásban részesítette a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia úgy is, mint támogató és úgy is, mint díjalapító. A támogatók között van a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Egyesületek Szövetsége is. A kiállítás áttekintést ad a döntően az áttetszőségre építő kortárs vízfestészeti technikák legújabb eredményeiről. A szabad beadású, de szakmai zsűri által válogatott tárlat célja, hogy lehetőséget kínáljon új művészi tartalmak és formák kereséséhez, új művészi megnyilatkozások felvonultatásához. A díjzsűri tagjai voltak: Csurka Eszter képzőművész – a XIX. Országos Akvarell Biennálé nagydíjasa; Földi Péter festőművész – a II. Országos Akvarell Triennálé nagydíjasa; P. Szabó Ernő művészettörténész; Szily Géza festőművész – az I. Országos Akvarell Triennálé nagydíjasa; Wehner Tibor művészettörténész és H. Szilasi Ágota művészettörténész.

Ez az országos tárlat a művészek felkérésével indult még 2018 márciusában. A III. Egri Országos Akvarell Triennáléra 292 alkotó 699 művel pályázott. A szabad beadású tárlatra három művel lehetett jelentkezni, melyek az lemúlt három évben, az előző kiállítás óta készültek. Természetesen nem használta ki mindenki ezt a lehetőséget. Volt, aki kettő, de volt, akik csak egy mű digitális fotóját küldte el a megadott email címre. A művészek közül sokan évtizedek óta hűséges résztvevői a kiállításnak, de az idén meglepően sok (74) pályakezdő – azaz 35 évesnél fiatalabb – alkotó küldte el műveit a megméretésre. A legidősebb alkotó pedig 1924-ben született. A zsűri döntése alapján 147 alkotó 234 művel szerepel az idei tárlaton. A felélénkülő érdeklődést nem csak az jelzi, hogy közel háromszáz művész jelentkezett műveivel, hanem az is, hogy a kiállító művészek közül 66-an a megelőző 22 tárlat egyikén sem szerepelt még. S hogy miként teljesedett ki az elmúlt ötven év alatt a tárlat, leginkább talán az az adat beszéli el, hogy immár egy híján 800 főre duzzadt azoknak a művészeknek a száma, akiknek művei kiállításra kerültek valamelyik egri tárlaton.

A kiállítás megnyitóján Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere köszöntője után P. Szabó Ernő művészettörténészt, az Új Művészet folyóirat főszerkesztője méltatta az alkotókat, a tárlat hazai művészetre gyakorolt hatását, a fiatalok örvendetes jelenlétét, az újszerű felvetéseket, a kiegyensúlyozott színvonalat.

A rendezvény rangját minden alaklommal emeli, hogy díjakat adnak át. A tárlaton szereplő művészek között a díjfelajánlók jóvoltából a zsűri öt díjat oszthatott ki az idén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága fődíját Kótai Tamás grafikus- és festőművész érdemelte ki. A díjat Szily Géza festőművész, a Magyar Vízfestők Társasága örökös elnöke, alapító tagja adta át.

Eger Megyei Jogú Város polgármesterének díját Lobler Ferenc festőművész kapta. A díjat Habis László polgármester úr adta át.

Az Eszterházy Károly Egyetem fiatal alkotóknak alapított díját Bánkúti Gergő festőművész kapta. A díjat Dr. Dolmányos Péter a Bölcsészettudományi kar dékánhelyettese adta át.

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria alkotói díját Király Gábor festőművész kapta. A díjat Kákóczki András igazgatóhelyettes, a Miskolci Galéria vezetője adta át.

A Dobó István Vármúzeum alkotói díját Nagy Gábor festőművésznek Bujdosné dr. Pap Györgyi osztályvezető asszony adta át.

A III. Országos Akvarell Triennálé közel 150 alkotó pályaműveiből álló tárlata mellett kísérő kiállítások is nyíltak, hogy az 50 éves évfordulót még ünnepélyesebbé tegyék.

A II. Országos Akvarell Triennálé nagydíjasa Földi Péter festőművész volt. Csillagfény nélkül című kamara-kiállítása a Ziffer Sándor Galériában tekinthető meg.

Az egykori egri tárlatok díjazottaiból 1991-ben megalakult Magyar Vízfestők Társasága kiállítása az EKMK Vitkovics Alkotóház és Művésztelep kiállító terében tekinthető meg Vízszint címmel.

A Párhuzamosan – válogatás a Miskolci Grafikai, a Salgótarjáni Rajz- és az Egri Akvarell Biennélék és Triennálék közgyűjteményekben őrzött anyagából című kiállítás szintén a Ziffer Sándor Galériában látható. E kísérő kiállítás létrejöttében a Dobó István Vármúzeum partnerei azok az észak-magyarországi múzeumok, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeum voltak, melyek hasonló rendezvények szervezői, működtetői. Közreműködésükkel születhetett meg az a válogatott kiállítás, mely visszaidézi a korábbi tárlatok hangulatát és reprezentálja a három, közel fél évszázada együtt mozgó, egymást figyelő és inspiráló országos tárlat történetét azon alkotók munkái által, akik mindhárom kiállítás résztvevői voltak. Így ide idézhető az a nem elhanyagolható tény, hogy a Dobó István Vármúzeum kortárs akvarell gyűjteménye, mely a biennálékon és triennálékon kiállított festmények megvásárlásával közel fél évszázadon keresztül gyarapodott és több hazai és külföldi kiállításon bizonyította a magyar akvarellfestészet magas színvonalát, immár megközelíti a 200 darabot.

A tárlatokhoz kötődően bemutatásra került a Dobó István Vármúzeum által megjelentetett Víz-hangok című katalógus is, mely a tárlatsorozat nagydíjasainak művein keresztül az Egri Országos Akvarell Biennálék/Triennálék ötven évét öleli át.

 

A rendezvény kurátora H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum művészettörténésze. Munkatársa Bíróné Molnár Csilla gyűjteménykezelő volt. A kiállítás kivitelezésében Csintalan András dekoratőr, valamint Nagy Tamás és Kardos Gyula a kiállítás-rendező csoport munkatársai segítették.

Forrás: Dobó István Vármúzeum

 

 

 

További képek