Megtisztulás

Lőrincz Zsuzsa | 2018-07-25

Rostás Bea becenevén Piros munkásságát már évek óta figyelem, de személyesen csak tavaly találkoztunk, amikor a Cseh Szobrásztársaság meghívására Prágába érkezett, hogy részt vegyen a Lysolajei Szobrászati Szimpóziumon, amelynek társszervezője a Magyar Intézet volt. Így 2017-től Prága is gazdagabb lett egy magyar művész köztéri alkotásával, amely a lysolajei óvoda előtt áll.

Rostás Bea Piros 2004 óta 50 nemzetközi szobrászati szimpóziumon vett részt, hogy csak néhányat említsek: az Egyesült Arab Emirátusokban, Kínában, Litvániában. Ománban, Azerbajdzsánban, Indiában, Törökországban, Olaszországban, Egyiptomban a Cipruson....és sorolhatnám ....Több helyre többször visszahívták...Végül 2014-ben szülővárosában Egerben faragta meg a Generációk című 4 méter magas köztéri kőszobrát. Fiatal kora ellenére hatalmas nagy munka áll mögötte, embert próbáló szellemi és fizikai munka.... Egy vele készült beszélgetésében így vall erről: „ Nincs műtermem, ez egyelőre csak álom marad. Ám túl nagy a világ ahhoz, hogy ezen siránkozzak. Vagyunk néhányan a szakma nemzetközi mezőnyében, akik utazó szobrásznak valljuk magunkat. A szobrászterveinkkel pályázunk, aztán ha sikerül, egyik külföldi Szimpóziumról a másikra járunk. Úgy vándorolunk, mint a cirkuszosok. Fantasztikus élmény, ha hetekig olyan híres külhoni művészekkel dolgozhatsz együtt napkeltétől napnyugtáig, akiknek a könyveiből tanultál. Közben megmerülsz a külömböző kultúrákban, megismersz idegen vallásokat. Ráadásul alkotásokat hagysz magad után a világ sok sok pontján... Igaz ez az életforma azt kívánja, hogy készen légy, mindig legyen otthon egy becsomagolt bőrönd, hátha indulnod kell. Sose lehetsz beteg, erőtlen, nem szenvedhetsz alkotói válságtól, és sajgó izületektől, hiszen fizetheted vissza a repülöjegyed árát, és a külföldi tartózkodásod költségeit, ha a szimpóziumon kapott kőből nem készíted el határidöre az ígért szobrot.“ Hozzáteszem, hogy a szimpóziumokon készült szobrai többnyire monumentálisak, (több méter) három-négy méter magasak (az anyaguk márvány, gránit, andezit, homokkő mészkő).

Rostás Bea Piros Egerben született. 2004-ben szerzett szobrászati diplomát Pécsett, Bencsik István tanítványaként. 2012-16 között Törökországban, Ankarában élt, a HACETTEPE Egyetem Szobrász Tanszékén Doktori Fokozatot szerzett. Doktori disszertációját török nyelven írta, a „Bűn és megtisztulás a kortárs művészetben“ címmel. Több hazai és külföldön nyert művészeti díj tulajdonosa. Az egri-, magyarországi-, és nemzetközi művészeti élet egyik aktív szervezője, több hazai és külföldi művészeti egyesület tagja.

Azt mondják mindenkinek van egy hasonmása valahol a világon, azt hiszem Beának nincsen párja, tejesen egyedi és megismételhetetlen, sokféle tálentummal a tarsolyában. Ezeket a születésekor kapott tálentumokat sohasem pazarolja el, a művészet iránt érzett alázattal és felelőséggel, csiszolja, szaporítja, értékesíti – így adja szét hatványozottan a kapottat.

Mert Bea nemcsak ismert és jó szobrász, de énekes is Pécsett egy dzseszzenekarral énekelt. Ezenkívül nyelvtehetség, aki több nyelvet bír szinte anyanyelvi szinten. Ha el akarna bújni a világ elől, akkor sem tudna, ahol megjelenik lángolóan rozsdás hajkoronájával, kedves és egyenes egyéniségével, megtelik a tér az energiájával, temperamentumával, optimizmusával, tenniakarásával.

A Zlatá Korunai kiállításon egy másik oldaláról ismerhetjük meg. Nagyméretű vásznakat, varrott képeket állít ki a Megtisztulás témakörböl, „Örzők“ címmel. Az őrzők arkangyalok, segítők, a feltétel nélküli szeretet megtestesítői. Köztük van a lázadó bukott angyal  Lucifert is. A képek sajátos varrott technikával készültek, stilizáltak, és a művésznő törökországi doktorátusi tanulmányai alatt születtek.

A világ különböző tájain járt útjain Rostás Bea Pirost különböző kultúrákkal, és vallásokkal ismerkedett meg, megfogták azok sajátosságai, külömbözőségei és hasonlatosságai, ezeket a hasonlatosságokat próbálja megfogalmazni a kiállított kisebb méretű grafikáiban, rajzaiban is amelyekben felismerhetők Bea szobrászatában is megjelenő monumentális formái és stilizációja.

Tavaly óta férjével Andreja Jovical a szerb grafikusművésszel felváltva Egerben és Belgrádban él, akivel Egerben egy Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhelyt alapított.

 


 

További képek