Klimt után szabadon a Kortárs Galériában

Kakuk Tamás | 2018-08-15

A tatabányai galéria folytatja a korábbi nagy sikerű In memoriam-sorozatát. Idén Gustav Klimt halálának 100. évfordulójának alkalmából írtak ki pályázatot, melynek témája az osztrák művész munkásságának legjellemzőbb motívuma: a női test volt. Az „In memoriam Gustav Klimt – Femme fatale” című tárlat szeptember 7-én, pénteken 17 órakor nyílik A Vértes Agorája Kortárs Galériájában.

Kammerlhor-Kováts László festőművész, a galéria vezetője elmondta, hogy olyan alkotásokat vártak, amelyekkel a művészek Klimt női alakjaira, aktjaira, reflektálnak akár figurális, akár absztrakt formában, de nem kifejezetten Klimt stílusában készültek. A pályázatra 116 jelentkezőtől 240 munka érkezett, a zsűri ebből választotta ki azt az 53 művet, amelyek a tárlaton szerepelnek. A kiválasztott alkotásokat a műfaji sokszínűség jellemzi, a falakra festmények, grafikák kerülnek, de a kiállítási térben lesznek szobrok és egy installáció is. A pályázatra professzionális képzőművészek és művészeti egyetemek hallgatói jelentkeztek. A zsűri tagjai voltak: Varga-Amár László, a MAOE festő tagozatának elnöke, A. Bak Péter festőművész, a Magyar Festők Társasága képviseletében, és Kammerlhor-Kováts László. A jelentkezők magas száma miatt a kiállító művészektől a zsűri csak egy-egy alkotást választott. A tárlatot Hemrik László művészettörténész nyitja meg, és ő ajánlja a katalógus előszavában is a közönség figyelmébe az október 12-ig nyitva tartó kiállítást.

Kiállító művészek: A. Bak Péter, Ács Kinga-Noémi, Ambrus Éva, Ardey Edina, Árvay Zolta, Ásztai Csaba, Ázbej Kristóf, Bács Emese, Breznay András, Budaházi Tibor, Csatlós Asztrid, Csernátony Lukács László, Cservenka Edit, Darázs József, Dömötör László, Egyed László, Éles Bulcsú, Feledy Gyula Zoltán, Gál Boglárka, Gáspár Annamária, Gyémánt László, Jakobi Anna, Kelemen Dénes Lehel, Kelle Antal, Kopócs Tibor, Kortmann Járay Katalin, Kovács Lilian, Kováts Nikolett, Kovács Valéria, Lévai Ádám, Lévay Jenő, Luzsicza Árpád, Nagy Ágnes, Nagy Sára, Neuberger István, Nyilas Márta, PAF, Pállay József, Réti Ágnes, Sárkány Győző, Sebők Réka, Siska-Szabó Hajnalka, Szemereki Teréz, Szentessy László, Szerényi Gábor, Széri Varga Géza, Szunyogh László, Teplán Nóra, Vályi Anikó, Varga Bálint, Varga Bencsik József, Varga József Zsolt, Varkoly László

A legsikeresebb munkák készítői szakmai díjakat és a Kortárs Galéria díját vehetik át a kiállítás megnyitóján.