Ha nem meséled el, ki tud róla? – A varsói Teatr Baj szombathelyi vendégjátéka elé

Ölbei Lívia | 2018-08-28

Október 8-án érkezik Szombathelyre a legpatinásabb lengyel bábszínház, a varsói Teatr Baj. Különleges koprodukciót láthat a – 12 éven felüli – közönség: a látványba sokat fektető előadás Lengyelországot és Mexikót kapcsolja össze. A téma azonban – a maga konkrétságában – univerzális: a múlt traumáinak kibeszélése, reménybeli feldolgozása. Ha nem meséled el, ki tud róla?

Az ajánló szerint: „A különböző színházi kifejezési eszközöknek (multimédia, bábok, tárgyak, zenék) és a színészeknek köszönhetően a látványvilág megalkotói a közönséget térbeli-, és időutazásra hívják. A múlt század negyvenes éveibe, vagyis a második világháború árnyékos korszakába repülnek. Lengyelországból Mexikóba utaznak, átszelik Oroszországot, Perzsiát, Indiát, és kalandos pontokon állnak meg. Ezek közül néhány félelmetes, a többi inkább csak szokatlan lesz. A főszereplők, Irena és Jurek, 10 és 13 éves testvérek. A háború miatt elveszítik a hazájukat és a családjukat. A nehézségek ellenére életben maradnak; a lelkük ereje és élni akarásuk mit sem változik.” A látványvilág lengyel-mexikói koprodukcióban (Teatr Baj, Instituto Nacional de Bellas Artes), a ’Santa Rosa gyermekei’ projektben készült, a világpremiert 2014. május 3-án Mexikóban tartották, néhány

hónappal később a lengyel közönség is megismerhette az előadást. A szerzők „szeretnék a nézőket azon 2. világháborús eseményekre emlékeztetni, amelyek Lengyelországot és Mexikót - kevésbé ismert módon - összekapcsolták. A történet a Lengyelországból a szovjet invázió után deportált lengyelek hányattatásait meséli el. Útjuk Mexikóban, a Santa Rosa-villában ér véget, ahol megvárhatják a háború végét. A színdarab az események résztvevőinek a visszaemlékezéseit veszi alapul”. Az előadás lengyel támogatással jut el Magyarországra, Szombathelyre. A Mesebolt Bábszínházban nemcsak azért lesz jó helye ennek a produkciónak, mert a szombathelyi társulatra szintén jellemző a legkülönbözőbb színházi eszközök fölhasználása, hanem azért is, mert Kovács Géza igazgató ugyancsak nagy figyelmet fordít az érzékeny témák feldolgozására, a tabuk finom feltörésére, a múlt traumáinak kibeszélésére. (Például a hasonló kezdeményezések okán erősödhetett meg az a nézet Magyarországon, hogy a bábszínházak – legalábbis némely bábszínház – ma a színházi élet leginnovatívabb, legkorszerűbb, legfontosabb műhelyeinek számítanak.)

A Teatr Baj nevében a „baj” a mesét („bajka”), és a bájolást-regélést-álmodást („baju-baju”) rejti magában. Ha nem meséled el – nem tud róla senki: talán igazán még te magad sem. Azért élünk, hogy elmeséljük; a mese – maga az élet, amely csakis megfogalmazva válik a sajátunkká. Akkor is, ha fáj.

Milyen furcsa összehangzás: miközben Budapesten a nem mindennapi, mesés látványvilágot fölmutató Frida Kahlo-kiállítás tartja lázban a közönséget (beleértve akár a festőművész magyar kapcsolatát, kapcsolatait is); aközben Szombathelyen egy lengyel-mexikói találkozásnak lehetünk részesei. Bájoló a Teatr Bajtól – a Meseboltban.

Berta Hiriart

Ha nem meséled el, ki tud róla?

eredeti címe: Si no lo cuentas, ¿quiénsabrá?

fordítás: Piotr Zieliński

rendező: Ewa Piotrowska

díszlettervező: Edyta Rzewuska

zene: Gonzalo Macias

videó: Sara Ramos

bemutató: 2014. június 28.

12 éves kortól

Fotók: Teatr Baj