A bábtervezésről- bábművészeti konferencia

Art Limes | 2018-08-30

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) 2019. évi, bábtörténeti, bábelméleti konferenciájának témája a bábtervezés.

Két altémában várjuk a kutatók, doktoranduszok, egyetemi hallgatók, alkotók 20 perces előadásait:

(1) A báb technikája. Mit jelent a marionett a magyar bábtörténetben? Mit adhat egy homogén és mit egy heterogén bábelőadás? Milyen vásznat használtak Kínában az 1950-es évek előtt? Miből készül – mi a célja – hogyan mozog – hogyan működik – milyen hatást vált ki – hogyan lehet tanítani? Stb.

(2) A tervező munkája. Hogyan függ össze egy ismert mese könyvillusztrációja ugyanazon mese későbbi előadásával? Esztétikai trendnek tekinthetjük-e például az 1960-as évek közép-európai bábszínházainak kosár-bábjait? Mozgó szobor-e a báb? Figyelembe veszi-e a tervező a báb legyártásának korlátait? Stb.

Az előadások egyenként 20 percesek. A két szekciót vita követi. Az előadások szünetében kurátori tárlatvezetéssel megtekinthető időszaki bábkiállításunk, illetve délután bemutatjuk Rév István Árpád: Bábosok könyve című friss forráskiadványunkat is.

A két szekciót követően, 17.00 órától a Bábtár munkatársai szakmai megbeszélésre hívják az érdeklődőket, szakmabelieket. Célunk, hogy kapcsolódási pontokat keressünk az egyes kutatók, intézetek és intézmények munkájában, ezzel elősegítsük a szakmai együttműködést.

Jelentkezési határidő: október 10.

A jelentkezéseket eva.hutvagner@gmail.com vagy hutvagner.eva@oszmi.hu címre várjuk. A levélben szerepeljen az előadó neve, intézménye, az előadás címe és 5-10 soros összefoglalója!

Főkép: Boráros Szilárd a Holdbeli csónakos egyik terve

További képek