Mesés bábok - bábos mesék

Art Limes | 2018-09-09

Arany János művei és a bábtechnikák című elsősorban a családokat megszólító időszakos tárlattal a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára mutatkozik be.

Az egyedülálló gyűjteményt 1970-ben hozta létre Belitska-Scholtz Hedvig azzal a céllal, hogy a magyar bábművészet dokumentumait és tárgyait összegyűjtse, felkutassa, megőrizze, rendszerezze és az érdeklődők elé tárja. A bábok mellett díszletek, fényképek, szórólapok, plakátok, szövegkönyvek, kéziratok és sok-sok egyéb izgalmas emlék sorakozik a raktárak polcain.

A kiállítás két téma köré szerveződik. Bemutatja Arany János közismert műveinek bábszínházi adaptációit és az ott alkalmazott különböző bábtípusokat. A tárlatban Arany János bábfigurája köszönti az érdeklődőket, a kezéből kibomló színes zsinór-motívum a kiállítás meghatározó látványelemeként végigvezeti a látogatókat a bábok izgalmas világán. Arany János versei és elbeszélő költeményei már a múlt század első felében is bábszínpadi előadások népszerű forrásai voltak. A magyar bábtörténet több jeles alkotója feldolgozta a költő legismertebb műveit, a bábszínházak jelenleg is sokszor műsorukra tűzik azokat. Leggyakrabban A fülemile című költemény, illetve a Toldi, a Rózsa és Ibolya és A Jóka ördöge adaptációival találkozhatunk. Az elmúlt száz évben az alkotók számos bábtechnikát hívtak segítségül e művek bábszínpadon történő bemutatásához.

Az Arany János emlékkiállítás felől érkezők a kiállítás első tereibe érve ezeket a bábszínházi feldolgozásokat láthatják. A bábkészítés és a bábmozgatás rejtelmeibe a tárlat interaktív részein nyerhet betekintést a látogatók. A bábos élménypontokon a különböző bábtechnikák kerülnek középpontba: sokféle kipróbálható játék várja az érdeklődőket. Hiszen a báb műfaja a megtapasztalás, az életre keltés során válhat igazán személyes élménnyé. Az itt kipróbálható bábszerkezetek többségét Lellei Pál bábkészítő mester készítette.

Kurátorok: Lovas Lilla és Simándi Katalin

Látványterv: Mihalkov György

A kiállítás az Arany János-emlékév Emlékbizottsága támogatásával valósult meg.

Megtekinthető: 2019. március 24-ig

További képek