A végzet asszonyai

Kakuk Tamás | 2018-09-12

Gustav Klimt osztrák festőművész munkásságának legjellemzőbb motívuma a női test, ez adja a keretet A Vértes Agorája Kortárs Galériájának "In memoriam Gustav Klimt - Femme fatale" című tatabányai kiállításának.

A tárlattal a galériában folytatódik a korábbi évek nagysikerű „In memoriam…” sorozata. Most a szecesszió jelentős osztrák mestere előtt hajtanak fejet, halálának 100. évfordulója alkalmából. A női test, mint a művészi ábrázolás témája, nem egyetlenként a kortárs festők közül, a kiállítóhely vezetőjének, Kammerlohr-Kováts László festőművész munkásságában is jelentős szerepet játszik, talán ez is erősítette a tematikus pályázat ötletét. A kiírás népszerű volt a professzionális művészek és a művészeti egyetemek hallgatói körében, száztizenhatan kétszáznegyven alkotást küldtek be zsűrizésre. A jelentkezők magas száma és a kiállítótér adottsága, művészenként egyetlen mű kiállítását tette lehetővé.

Az ötvenhárom alkotás gazdag anyagából festmények, grafikák kerültek a falakra, de a kiállítási térben szobrokat és egy installációt is találhatunk. A művészek saját habitusuk, személyes világlátásuk szerint reagáltak a Klimt életműre. A kiállított alkotások nem hangulati utánérzések, „másolatok”, hanem tisztelgések a mester előtt. A jobbak, öntörvényű, saját univerzumuk labirintusába is elvezetik a nézőiket. A női és férfi alkotók fele-fele arányban vannak jelen a tárlaton, ami azért említésre méltó, mert a női és férfi megközelítések, válaszok, természetesen másfajta érzékenységeket rejtenek. Egymáshoz való viszonyukkal újabb felfedezésre váró tér keletkezik a figyelmes látogató számára. Hemrik László művészettörténész megnyitójában így fogalmazott Klimtről: „a nő nem csak erős jel, ő lesz a képeken a társadalom autonóm, öntudatos polgára is, aki kifinomult érzékenységgel, bátor, tiszta tekintettel áll a kihívások elé. S végül a nő lesz a vágy titokzatos tárgya is, ő a csábító és az örömöt adó test, az Erósz hírnöke, az érzékiség letéteményese. Azt is mondhatjuk, s ezzel nem hiszem, hogy túlzásokba esnénk, Klimt a nőkön keresztül mondott el minden lényeges dolgot a világról. És itt ebben a kiállításban az alkotók, akiknek majd fele nő, mondja el a gondolatait Klimtről és Klimt nőfestészetéről. Femme fatale.”

A kiállításon három művész vehette át a Kortárs Galéria és A Vértes Agorája díjait: 1. díj: Nagy Sára (Szirének I.), 2. díj: Kelemen Dénes Lehel (Femme Fatele Escort), 3. díj: Varga Bálint (Aglaia).

Tovább a galériába

Fotó:Miglinczi Éva

További képek