Világok között - Vajda Lajos élete és művészete

Art Limes | 2018-11-04

Több mint két évnyi szakmai előkészítést követően 2018 novemberében megnyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban (Kossuth u. 5.) a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című nagyszabású kiállítás.

Az 1908–1941 között élt Vajda – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint – a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb – túlzás nélkül: nemzetközi jelentőségű – tárlatán mintegy százötven alkotását láthatja a közönség (köztük több művet első alkalommal). A tárlat előkészítését egy 2016 márciusában megalakult munkacsoport végezte, Passuth Krisztina professzor asszony vezetésével. A kiállítás vezető kurátora Szabó Noémi, a Ferenczy Múzeumi Centrum Művészeti és Muzeológiai Főosztályának vezetője.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik Vajda Lajos felesége, a szintén jelentős festőművész Vajda Júlia (1913–1982) tárlata a Szentendrei Képtárban „Mégis legyen kiállítás…” – Vajda Júlia élete és művészete címmel. Erre az alkalomra jelenteti meg a szentendrei múzeum Petőcz György nagymonográfiáját a művészről.

Vajda Lajos tárlatához a Ferenczy Múzeumi Centrum egy közel háromszáz oldalas, reprezentatív katalógust ad ki prominens művészettörténészek közreműködésével. A múzeum a kiállítás megnyitásának napján egy online életmű-katalógust is publikál, amellyel célja – Magyarországon mindeddig egyedülálló vállalkozásként – a teljes œuvre bemutatása és a reprodukciók szabad hozzáférésének biztosítása.

Kurátorok: Szabó Noémi, Petőcz György

Vajda Lajos: Szentendrei házak feszülettel (1937)

A megnyitó időpontja: 2018. november 10., szombat, 17 óra

Helyszín: Ferenczy Múzeum - Szentendre - Közös Önkormányzati Hivatal

Főkép: Vajda Lajos, Ikonos önarckép (1936)
Galériakép: Vajda Lajos, Önarckép koponyával (1936, ceruza, kollázs, Ferenczy Múzeumi Centrum) felhasználásával készült

További képek