„Figyelj az ünnepre!”- 15 éves a szatmári BRIGHELLA Bábtagozat

Márk-Nagy Ágota | 2018-11-27

„Én nem is gondoltam, hogy ilyen vicces lesz!”
„Kezdődik a varázs!”
„Látszik a bábos cipője!”
„Úgy izgulok!”
„Anya, én nem félek!”
„Jaj de jó új szag van!”

Az őszinte gyermekmondatok érzékeny barométerként jelzik, hogy itt kérem, valami készül! A nézők(szülők és színházi bennfentesek egyaránt), felszabadultan reagálják le a spontán megnyilvánulásokat. Hallják ezt a játszók is, akik az előadás végi fellélegzésben hálásan idézik a nézők reakcióit. E nélkül a szakértelem nélkül nélkül nem is létezik igazi bábszínház! Nem történt ez másként a 15 éves szülinapját ünneplő Brighella Bábtagozat október végi ünnepségén sem. A szatmárnémeti bábosok ünnepi előadássorozattal kedveskedtek közönségüknek.

Pénteken bemutatóval indult a szülinapi minifesztivál. A Brighella alapítójának, Nagy Reginának rendezésében láthattuk a A kiskakas gyémánt félkrajcárja című feldolgozást. (Bábok és látvány: L. Deák Réka és Lenkefi Zoltán). Az előadás a jól ismert kiskakas olyan erényeit hangsúlyozza, amelyek a gyermeklélek fejlődése szempontjából fontosak lehetnek. Az elindulás bátorsága az önálló úton, a belső értékek és tehetségek felismerése, a kitartó igazságkeresés és az igazi segítők megtalálása. A látványvilág kontrasztosan mutatja be a tyúkudvar szereplőinek és a török császár és szolgájának világát. A botos báb harcra kel az óriásmaszkokkal. A céltudatos kiskakas kontra a zavaros és hatalomtól elbutult török császárral. A harc végkimenetelét bár ismerik a gyerekek, ennek ellenére szívesen élik újra a kiskakas harcát. Előadás előtt az előtérben a rendező fogadja a gyerekeket: az óriásmaszkok bizony félemetesek lesznek, aki fél, üljön hátra!

Persze mindenki elöl szeretne ülni!

Visszatérő motívum Brighelláéknál, hogy az előadások előtt házigazdaként fogadja a gyerekeket a rendező vagy a tagozatvezető. A gyerekek fogadása, néhány kiváncsiságot felkeltő mondat az előadásról mindig megnyugtatólag hat és erősíti a publikum személyes kötődését. Közösséget és nem csak közönséget épít ezzel a gesztusával a bábszínház! Az Ünnepi hétvége következő napján két előadásnak is tapsoltak a teltházak: a zalaegerszegi Griff Bábszínház a Pötty című babaelőadással vett részt a hétvégi előadássorozaton, délután Vitéz László bátorságának állított emléket a kaposvári Báb-Szín-Tér Társulat Pályi János személyében, Kovács Ildikó rendezésében. Gyerekek, de főleg a felnőttek irigykedve figyelték a haláltmegvető vitézlászlói bátorság bemutatását. Vasárnap szintén teltházzal futott a Grimm mese alapján született Szemenszedett mese Bartal- Kiss Rita rendezésében ugyancsak a Griffesek előadásában. Az ünnepi alkalom itt nem ért véget. A szervezők jövő év januárig kiterjesztik a magyar nyelvterület neves előadóinak és bábszínházainak vendégül látását.

A Brighella története röviden: A 15 éves bábtagozat alapítása a Marco Alapítvány kezdeményezése volt. A kezdeti művészi törekvéseket az erdélyi bábszakma egykori mesterének, Kovács Ildikónak a neve fémjelezte. Szakmai irányítgatása alatt a bábcsapatnak sikerült a város és a színház vezetésével elfogadtatni létjogosultságát. Így kerültek be az Északi Színház intézményi hálózatába, ahol Nagy Regina irányítgatta a kis csapatot. Az állandó repertoárral és játéktérrel működő társulat a magyar nyelvterület neves bábos szakembereivel dolgozott ezalatt, ellesve a bábszakmai fortélyokat, kivívva a szatmári gyerekközönség szeretetét, szakmai körökben pedig az egyre több elismerést. A bábtagozat irányítását az utóbbi 5 évben Bandura Emese vette át, akinek szervezőkészsége, jó ízlése, szakmai alázata a kulcsa a társulat egyre növekvő sikerének. Az utóbbi évben a bábszínház új játszóteret kapott. A szatmári szecesszió impozáns, felújított épületében, az Iparos Otthonban kaptak székhelyet. Emese többnyire pályázati forrásokból egyre otthonosabbra és technikailag egyre modernebbé álmodja és csinosítgatja a bábszínházi tereket: a fő játszótér modern világítási és hangosítási technikával szerelkezett fel és csinos nézőtér valósult meg . A kicsiknek játszószobát rendeztek be , a nagyobbacskák számára mozgás- és logikafejlesztő játékokat helyeztek üzembe.

A jubileumi ünnepség keretén belül bábkiállítást nézhetnek meg az érdeklődők, ahol a bábtagozat legsikeresebb bábjait és díszleteit tekinthetik meg testközelből. A kiállítás a bábkészítő szakma előtt is tiszteleg és soha nem látott közelségből engedi meg a látogatóknak, hogy rácsodálkozzanak a bábok csodálatos és titokzatos világára! Ötven bemutatóval a háta mögött a Brighella méltán büszkélkedhet a szakmai megmérettetéseken való helytállások és díjak özönében. A Brighella bábosai, Nagy Anikó, Kófity Annamária, Bandura Tibor és Nagy Tamás valamint a tagozatvezető Bandura Emese a jubileum mottójával, egy Márai Sándor idézettel vallanak önmagukról, előadásaikról:

Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre…”


 

További képek