Mekk Elek, ezermester - bemutató a Vaskakas Bábszínházban

Art Limes | 2018-11-27

„Gyertek, gyertek, hogyha mertek, benne remek mestert leltek” – rikkantja Mekk Elek ezermester rikkancsa, a papagáj. Gyűlik is a falu apraja-nagyja – disznók, kakasok, szamarak, marhák és egyéb állatfajták –, hogy igénybe vegyék Mekk mester szolgáltatásait. Senki nem sejti, hogy a kontár kecske káposztáért cserébe csak bosszúságot okoz mindenkinek.

A Pannónia Filmstúdió 1974-ben bemutatott bábfilm-sorozata ellenállhatatlan humora, kiváló karakterei, tanulságot sem nélkülöző történetei miatt válhatott legendássá, többgenerációs élménnyé az elmúlt csaknem négy évtized során. Ígérjük, hogy a Vaskakas Bábszínház előadása kellemes perceket szerez gyerekek mellett felcseperedett embereknek is!

A bemutató időpontja: 2018. december 02. vasárnap, 11 óra

Helyszín: Vaskakas Bábszínház - 9022 Győr, Czuczor Gergely utca 17.

 

 

 

 

 

 

Alkotók:

Romhányi József meséje alapján írta: Markó Róbert

Zeneszerző: Rab Viki

Tervező, rendező: SCHNEIDER JANKÓ

Szereplők a mekk-jelenés sorrendjében:

Flórián (papagáj), rikkancs – Szúkenyik TamásMekk Elek (kecske), ezermester – Szúkenyik Tamás, Kiskos Kristóf (kos), polgármester – Vitányi-Juhász István, Disznófő Dénesné (disznó), szakácsné – Markó-Valentyik Anna, Tyúk Tiborné Marika (tyúk), titkárnő – Ragán Edit, Helén (tehén), a falu rossza – Főglein Fruzsina, Véreb Vilma (kutya), hajadon – Főglein Fruzsina, Bulldog Böbe (kutya), özvegy – Rab Viki, Kakas Konrád (kakas), kikiáltó – Vitányi-Juhász István, Liba Lászlóné Marika (liba), titkárnő-helyettes – Rab Viki, A három kismalac – xxx, Kiskos Krisztián és Kiskos Krisztina (növendék kosok) – Markó-Valentyik Anna, Vitányi-Juhász István

10+1 dolog, amit nem tudtál a Mekk Elek, ezermesterről
 
1. A Mekk Elek, ezermester eredendően nem irodalmi alapanyag. Romhányi József, az ezermester kecske megálmodója, egy televíziós bábsorozat kedvéért alkotta meg a figurát. A sorozat rendezője Imre István volt, a bábokat Koós Iván tervezte, a zenét pedig Ránki György szerezte hozzá. 
2. Romhányi Józsefet elsősorban játékos állatverseiről (Szamárfül) ismerheti a nagyközönség, de számos magyar televíziós rajzfilmsorozat szövegét is ő jegyzi (Mézga család, Doktor Bubó, Mekk Elek). Sziporkázó verstehetsége nyomán hamar elnyerte a „Romhányi, a rímhányó” nevet.
3. Romhányi József az ezermester kecskéről szóló meséit Markó Róbert írta bábszínpadra. Markó Róbert amellett, hogy színházunk művészeti vezetője, rendező szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, bábrendező szakirányon. Számos bábszínházi szövegkönyv is fűződik a nevéhez. 
4. Az előadás rendezője Schneider Jankó, aki a bábos szakma elismert alkotója színészként, rendezőként, és tervezőként is. Feleségével, Nagy Viktória Évával, 2011-ben közös családi bábtársulatot alapítottak, a Hepp Truppot. Schneider Jankó most először rendez a Vaskakas Bábszínházban. 
5. Különlegesség, hogy Schneider Jankó nem csak rendezője, hanem tervezője is az előadásnak. 
6. Az előadás paravános kesztyűsbáb előadás. A Vaskakas Bábszínház közönsége korábban a Misi mókus kalandjai című előadásban találkozhatott ezzel a bábszínházi formával, gondolkodásmóddal. 
7. Rab Viki nem csak színészként vesz részt a produkcióban, hanem a Mekk Elek, ezermester zenéjét is ő szerzi. 
8. Az előadásban számos vaskakasos színész feltűnik, többen különböző szerepekben is. Szúkenyik Tamás például nem csak Mekk Eleket, hanem az ezermester papagáját, Flóriánt is megformálja majd. 
9. A díszlet paravántextiljeit új szervezőnk, Németh Zsófia tervezte, és egyben ő is kivitelezte a produkcióhoz. Ilyen sokoldalú tehetségek dolgoznak a Vaskakasban.
10. Mihajlo Kolodko ungvári származású gerilla szobrászművész Mekk Elek szobrát bárki megcsodálhatja a budapesti Széll Kálmán téren – ha elég szemfüles, ugyanis a bronzból készült szobor mindössze 20 centiméter magas! 
+1. Nem kell mindenhez értened. Elég, ha egyvalamihez értesz, de ahhoz nagyon!
Mekk Elek, ezermester

Fotó: Vaskakas Bábszínház

 

További képek