Megérkezett a Remsey-hagyaték a Bábtárba!

Hutvágner Éva | 2015-06-23

Bábtörténeti jelentőségű anyag került az OSZMI birtokába. Az OSZMI Bábtárába nemrég megérkezett a Remsey-család hagyatéka!

A harmincas években, a gödöllői művésztelepről indult bábszínház egyedülállósága nem csak abban rejlik, hogy a bábjátékos-családok továbbélésének 1945 után egyik - szinte egyetlen - tanúpéldáját láthatjuk bennük (a bábok, díszletek, jelmezek elkészítésétől a darabok megírásáig és a bábok mozgatásáig a család közös, generációkon át hagyományozódott munkája volt). Művészeti tevékenységük azáltal is fontossá válik, hogy marionett-játékot folytattak a színházi államosítást követő időktől is.
Ezekben az évtizedekben a bábművészet bizonyos fajtái, és így néhány bábtípus is, ideológiai megítélés alá került, így nem javasolt bábtípussá vált a marionett.  A Bábszövetség ezirányú javaslatait elutasító Remsey-színház továbbra is marionettel játszik. A Bábszövetséget követően a Népművelési Intézet is vizsgálat alá vonja a színház tevékenységét, ám tőlük már segítség érkezik:  támogatást ítélnek oda a családi bábszínháznak.
A Remsey-család bábszínházának történeti leírásai szerint egy 1935-ben látott Podrecca-film, a Teatro dei Piccoliról szóló dokumentumfilm élményének hatása alatt, továbbá a babakészítő Remseyné Olgyay Molnár Johanna indíttatására kezdett bábkészítésbe és előadás-tervezésbe. A háború előtt készült, 35 centiméteres, fából faragott figurákkal rövid, mutatványos etűdöket adtak elő.  A háború előtti bábok többnyire megsemmisültek, ám a család már 1949-től újra játszik: ebből az időszakból való a jelenlegi hagyaték is. A színház 1953-ig tartott előadásokat. A 45-90 centis figurákkal játszott előadások különleges, eddig a család birtokában lévő bábjai és dokumentumai kerültek most a Bábtár gondozása alá: többek között Kashnur, Pöttyöske, Kétfejű, Hollandi, Putypurát, Keleti hercegnő, Kínai Mandarin ernyővel, Fantom, Szamár, Liszt Ferenc és a Majom figurái; de díszletek és kosztümök, plakátok, kellékek és fotók is.
A teljesebbé váló Remsey-hagyatékot a család művészetéről szóló könyvfejezetek és tanulmányok egészítik ki – a bábtár várja a kutatókat, érdeklődőket, akik ezt a rendkívüli anyagot kutatnák.


OSZMI
 

További képek