Credo - Kárpáti Tamás festőművész kiállítása

Art Limes | 2019-04-24

„Minden művészetnek a célja, hogy ami születik az szép és jó legyen." - Kárpáti Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az MMA rendes tagja idén ünnepli 70. születésnapját, amely alkalmából CREDO címmel nyílik kiállítása a Pesti Vigadóban.

A Kárpáti-œuvre legutolsó alkotóperiódusának művészi termését bemutató kiállítás révén a jelenkori magyar képzőművészet egyik legkarakteresebb, önálló arculatú piktúrát teremtő festőművészének alkotói portréja rajzolódhat meg, a kortárs magyar festészet egyik kimagasló jelentőségű teljesítménye körvonalazódhat.

Minden Kárpáti Tamás által festett kép egy újabb különös, megmagyarázhatatlan, sejtelmes csoda. Ez a sejtelmességekben, tünékenységekben játszó, csoda-reflexekben villódzó festői világ arra inspirál, hogy felülvizsgáljuk előítéleteinket, s e festészet, e képek ismeretében kimondhatjuk, hogy megfesthető az áldozat fájdalmas döbbenete, a csend áhítata, a hit átszellemültsége, az elhivatottság pátosza, a lélek háborgása. És ebben a köznapiságoktól való fenséges elemelkedettségben ezek a fájdalmasan szép szubsztancia-képek úgy vonzanak, úgy láncolnak magukhoz, hogy egyszersmind szabaddá is tesznek: valaminő szétáradó belső szabadsággal ajándékozzák meg a művek szemlélőit.

Kurátor: Wehner Tibor

Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozat

A kiállítás látogatható 2019. május 3. és július 19. között.


Művészetpedagógiai foglalkozás:

SZÍNRE SZÍNT

Ki is a képzőművész? Mit fejezhetnek ki az alkotások? Mit jelenthetnek a színek? Kárpáti Tamás képzőművész kiállításához szervezett művészetpedagógiai foglalkozásunkon ilyen kérdésekre keressük a választ. Színekből olvasunk, és mi magunk is a színek részeivé válunk, hogy a foglalkozás végén közösen alkossuk meg saját színuniverzumunkat.

- Ajánlott korosztály: 6-10 évesek

- Létszám: osztály / csoport (max. 30 fő)

- Időtartam: 90 perc

- Foglalkozás ára: 600 Ft/fő, mely a foglalkozás díját és a kiállításra váltott kedvezményes belépőjegyet is tartalmazza.

- A foglalkozás május 6. és július 19. között kérhető. 

A játékos, kreatív feladatok során a gyerekek számára lehetőség nyílik színérzékük és a színlátásuk fejlesztésére, a képzőművészethez-, és az alkotásokhoz kapcsolódó fogalmak megismerésére, kreativitásuk és kézügyességük kibontakoztatására.

Kapcsolódó tantárgyak: rajz és vizuális kultúra, technika és életvitel, osztályfőnöki

Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a foglalkozáson festékkel dolgozunk, így a legnagyobb odafigyelés ellenére is lehetséges a ruházat koszolódása. Kérjük, lehetőség szerint a gyerekek olyan ruhában érkezzenek, amelyet nem sajnálnak!

A foglalkozáson való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a választott időpontot megelőzően. Jelentkezés a foglalkozásokra.

Főkép: Kárpáti Tamás- Pünkösd 2016