A gyáva kistigris

Art Limes | 2019-05-11

Igenis, ijesztő tud lenni a világ! Mert ki tudja, mi lakik a szobánk sötét sarkában? Ki neszez éjszaka a padláson. Bátorság kell ahhoz, hogy felkapcsoljuk a villanyt az üres konyhában, hogy ki merjük nyitni a ruhás szekrényt, hogy beugorjunk, avagy inkább csak bemásszunk egy vízzel teli medencébe, ahol éppen úszni tanítanak bennünket…

Hát még milyen ijesztő tud lenni a dzsungel egy kistigris számára! És a kistigris nem mondhatja a boltban, hogy: Csókolom, néni! 1 kiló szafaládét, 2 liter tejet és egy marék bátorságot kérek! A bátorságot nem lehet megtanulni, mint a karácsonyi verset és nem lehet magunkra ölteni, mint a Superman-es jelmezt. Pedig Petikének, a kistigrisnek, nagyon bátornak kell lennie, hogy visszaszerezze elvesztett csíkjait!

Hanna Januszewska meséje számtalan feldolgozást élt meg, nem véletlenül. A szeretnivaló főhős, Petike, a kistigris, nem csak a szorongásaival, félelmeivel néz szembe. Egy felnőtt világban sokszor felnőttként kell küzdenie, egy felnőtt világban kell bátornak lennie. Petike a vándorlása során nem csak a bátorságát és a csíkjait szerzi meg, de észrevétlenül fel is nő.

Az eredetileg 2012-ben bemutatott előadást és a mostani felújítást is Kovács Petra Eszter állította színpadra. A fiatal rendezőnő rengeteg játékkal, ötlettel, pontos történetvezetéssel teremti meg, meséli újra Peti történetét. Teljesen új színészekkel, ezáltal új energiákkal elevenedik meg a mese. Az új szereposztás új színekkel gazdagította a karaktereket. Így szinte egy teljesen új előadás született most 2019-ben. A színészek keze alatt egyik percben ijesztő dzsungel elevenedik meg, máskor szempillantás alatt változik át az erdő autópályává, focipályává, Peti szobájává és kerülnek elő az izgalmasabbnál izgalmasabb karakterek, mint a paradicsommadár, a majom, Lili a párduclány, vagy Peti a gyáva kistigris.

A vegyes bábtechnikát igénylő, szerethető, színes figurák Boráros Szilárd tervező munkáját dicsérik, mint ahogy a bábasztal is, ami időnként dzsungelből rémisztő szörnyeteggé alakul át.

Novák János (többek között a Bors néni társalkotója, zeneszerzője, a Kolibri Színház igazgatója) zenéje (hangszerelte: Takács Dániel) felerősíti, kiemeli a bábok és a bábasztal által megteremtett dzsungel világát, Petike dalainak pedig igazi költőiséget kölcsönöznek.

A mese szövegét Végh Ildikó, dramaturg írta újra, gazdagította új figurákkal.

 

Dramaturg: Végh Ildikó | Zeneszerző: Novák János | Hangszerelte: Takács Dániel

Tervező: Boráros Szilárd | Rendező: Kovács Petra Eszter

Szereplők: Gyurkovics Zsófia, Varga Bori, Kovács Bálint, Kosznovszky Márton