A Mesebolt Bábszínház Lengyelországban

Art Limes | 2019-06-18

Június 15-e és 22-e között rendezik meg Lengyelországban, Bialystokban, a Teatr Lalek szervezésében a „Puppet’s Metamorphoses” Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivált.

A rangos, egyik legjelentősebb európai fesztiválra huszonkét produkciót hívtak meg a szervetők. A lengyel, török, görög, fehérorosz, ukrán, cseh, észt, izraeli, német és japán társulatok mellett egyetlen magyarként a Mesebolt Bábszínház lesz jelen a  találkozón.

A császár új ruhája című darabot 2018 őszén Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak XIV. Találkozóján látta Marek Waszkiel professzor, a poznani Teatr Animacji igazgatója. Az előadásról Marek Waszkiel  a következőket írta, mely ITT olvasható. A fesztivál ideje alatt jelezte, hogy szeretné, ha a Mesebolt Bábszínház produkcióját a bialystoki fesztivál közönsége is láthatná.

Az előadás rendezője, Somogyi Tamás már június 14-e óta  vesz részt a fesztivál programjain. A színház társulata június 20-án érkezik Bialystokba, és A császár új ruhája című előadást 2019. június 21-én este játsszák. A fesztiválszervezők jóvoltából Parti Nagy Lajos szövegét  Jolanta Jarmołowicz lengyel műfordításában olvashatják a nézők.

A Mesebolt Bábszínház már többször volt jelen e fesztiválon. 2014-ben a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című passiójátékkal, ezt követően 2017 júniusában Jeles András - József és testvérei című előadásával léptek fel.