Törésvonalak

Art Limes | 2019-06-21

A közép-európai avantgárd művészet 1908–1928.

A "Törésvonalak – A közép-európai avantgárd művészet 1908–1928" című kiállítás koncepciója a közép-európai avantgárd művészet történetének feldolgozása és bemutatása. A régió művészettörténészei fél évszázados adósságuknak tesznek eleget, hiszen első alkalommal beszélik el a saját történetüket a világ számára. A kezdeményező és projektgazda Olmützi Művészeti Múzeum a Visegrádi Országok együttműködését szorgalmazva keresett magának szlovák, lengyel és magyar partnerintézményt. A magyar múzeumok közül a pécsi Janus Pannonius Múzeumra esett a választása a múzeum kiemelkedő gyűjteménye és a két intézmény között fennálló több évtizedes, kiváló szakmai együttműködés miatt. A projekt megvalósítására a négy partnerintézmény közös pályázatot nyújtott be az Európa Parlament "Creative Europe 2018" felhívására, illetve a Visegrádi Alaphoz.

A kiállítás-sorozatot végigkíséri egy nemzetközi oktatási program, melynek keretében országonként 5 középiskolai diákokból álló csoport utazhat a kiállítási helyszínekre, Olmützbe, Krakkóba, Pozsonyba és Pécsre. A diákok az együttműködő középiskolai tanárok és múzeumpedagógusok segítségével a kiállításokhoz kapcsolódó online tartalmakat hoznak majd létre, animációs filmet forgatnak, Wikipédia szócikket írnak egy-egy választott művészről és különböző kreatív foglalkozásokon vesznek részt.

A kiállításokhoz számos kísérőrendezvény is kapcsolódik, mint filmfesztiválok, koncertek, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, egyetemi előadások és nyári tábor.

A kiállítás-sorozat első rendezvénye 2018. szeptember 19-én a " A modern közép-európai polgár születése" című nemzetközi tudományos konferencia volt, melyet Antonio Tajani, az Európa Parlament elnöke nyitott meg Kroměříž-ben. Másnap, szeptember 20-án a konferenciára meghívott prominens személyek részvételével nyílott meg az Olmützi Művészeti Múzeum kiállítása Rozlomena doba/Years of Disarray ’Törésvonalak’ címmel.

A második helyszínen, a krakkói Nemzetközi Kulturális Központban 2019. március 7. és június 9. között látható a kiállítás egy változata, majd 2019. június 27. és szeptember 30. között a Pozsonyi Városi Galériában.

Ezt követően – terveink szerint – 2019. november 29. és 2020. április 1. között kerül sor a pécsi kiállításra, a Modern Magyar Képtár épületében. Hozzávetőlegesen 100 festmény, grafika szobor bemutatását tervezzük, kiegészítve korabeli dokumentumokkal, fotókkal, folyóiratokkal és filmekkel. A projekt fontos eleme a fent említett oktatási program. A kiállítás megnyitójához kapcsolódna egy komolyzenei hangverseny a pécsi Kodály Központban és egy nemzetközi szakmai konferencia is.