„JÁTSZANI, JÁTSZANI, JÁTSZANI AKAROK!” – Vitéz László vándorútja

Art Limes | 2020-01-22

2020. január 29-én töltené be 95. születésnapját Kemény Henrik, a világhírű bábművész, Vitéz László játékos. A nemzetközi és a hazai színházművészet a 20. század vásári bábjátékosainak családjában a legismertebbek közé sorolja.

Kemény Henrik sokszor, 87 évesen, életének utolsó évében is mondogatta, hogy „amíg a kezemet emelni tudom, játszani, játszani, játszani akarok!”

A Vojtina Bábszínházban tárlattal tiszteleg előtte, melynek szokatlansága, hogy nem a Kemény Bábszínház bábos hagyatékából, hanem a fotóiból merítenek. Egy általunk elképzelt és létrehozott fotóalbumot szeretnék a közönség elé tárni, melynek központi figurája a Mester, Kemény Henrik, a zseniális művész, a magát sok rejtéllyel körbe épített ember. Minden képen őt látjuk, ő néz ránk, ő tesz-vesz valamit.

Szerette nézegetni hatalmas mennyiségű fotógyűjteményét, amelyet maga hozott létre. Azt nézegetve újra és újra élni akaró lendülettel kezdett a történetmeséléshez. S tudott is mesélni! Képszerűen, ízesen, hevesen, el-elkalandozva a megkezdett alaptól, szinte belezuhanva a képekbe.

A fotófal előtt „megszólalásra” bírják személyes tárgyaiból azokat, melyek életének ikonikus darabjai lettek: barna bábos bőrönd, mellyel beutazta a világot, kék köpeny, amelyben „bütykölt”, első bábja, melyet az édesapjától kapott, hokedli, amin gyerekkorában elérte a paravánt…

Tárlatukon a fotók és tárgyak együttesét nézve a nézőben rajzolódhat meg az összkép.

A tárlatot 2020. január 29-én (szerdán) 15.30 órakor megnyitja: Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere, Láposi Terka, Kemény Henrik hagyatékának gondozója,
valamint Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel előadásában részletet láthatnak Az elásott kincs című Vitéz László vásári bábjátékból.

A kiállítás látogatható: 2020. január 30-tól március 15-ig (hétfő-péntek: 8-17 óráig, szombat – vasárnap: 9-12 óráig)

A kiállítás létrejöttét támogatásával segítette a Magyar Művészeti Akadémia.