Figurák, avagy bábosok és bábuik kiállítás

Art Limes | 2020-10-06

A bábos kelti életre a bábut. Ő adja a figura légzését, mozgását, ő bontja ki a karakter személyiségét, saját testi adottságait kölcsönzi neki. A bábos képes a bábbal minden érzelmet képivé tenni, képes a bábbal annyira azonosulni, hogy néző kettőjüket, az embert és a tárgyat egynek látja.

Hilarion Gottfried Petzold, német pszichológus azt tanítja, hogy a báb avatja az embert teremtővé, aki az alkotás állandó új próbálkozásaival azt reméli, hogy megtalálja önmagát, és aki ismételt életre keltésükkel életet kíván lehelni a bábokba, mert végérvényes megelevenítésük feloldaná az élet rejtélyét és a halál borzalmát. A báb másféle társ, mint a testvér, a felebarát. Élettelenségéből az kelti életre, aki saját bábjának választotta vagy megteremtette. A báb segítőnk az emberré válás folyamatában.

Tárlatunk minden állomása olyan pillanatokat villant fel, melyben a Vojtina Bábszínház 45 éve hitelesen képviseli azt, ami a lényeg, a bábjáték örömét!

A Vojtina Bábszínház Figurák, avagy bábosok és bábuik címmel várja az ünnepi évad alkalmából elindított Mesterségem Címere kiállítássorozat első alkalmára az érdeklődőket.
Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója  2020. október 12-én 14 órakor nyitja meg a kiállítás kapuit a Vojtina Bábszínház kiállítóterében.

A kiállítás november 22-ig látogatható, a belépés ingyenes.