Madarak voltunk a Meseboltban

Ölbei Lívia | 2020-10-08

Hét év után új fényben ragyog föl a Mesebolt Bábszínház gyönyörű meséje: a Madarak voltunk.

A Madarak voltunk anno az éppen megújult társulat első, igazán átütő sikere volt: a kecskeméti fesztivál közönsége állva tapsolt – emlékszik Kovács Géza igazgató, az előadás rendezője a szerdai sajtóreggelin. A szombathelyi bábszínházat szakmai mércével azóta is folyamatosan magasan jegyzik.

A Meseboltban hagyomány, hogy egy-egy előadást felújítanak, ha eljön az ideje. A Madarak voltunk fölragyogtatásának ideje most jött el: a tervező Boráros Szilárd világa és Lázár Zsigmond zenéje nem változott, a történet kontúrjai azonban igen – mondja Kovács Géza, aki egyszer régen Bódvalenkén, a zempléni freskófaluban – ahol különös feszültség teremtődött a mélyszegénység reménytelensége és a házfalakat díszítő képek között –, egy faluvégi ház falán látta meg azt a képet és hozzá azt a verset – „Valaha madarak voltunk…” –, amelyből aztán a szerző Galuska Pál László és a dramaturg Khaled-Abdo Szaida közreműködésével a szövegkönyv és az előadás kivirágzott.

Az emberéletet végigkísérő, a cigány eredetlegendán túlmutató, univerzális történet alapkérdése a menni vagy maradni dilemmája a „hol a boldogság” és „hol a boldogulás” jegyében. A szimbolikus és valóságos hét év elmúltával a megint megújult társulatban a két főszerepet Lukács Gábor és Varga Bori játssza. De vannak régi és visszatérő játékosok is: új szerepben.
Aki teheti, menjen el vasárnap a Meseboltba!

A bemutató október 11-én, vasárnap 10 órakor kezdődik az MMIK nagyszínpadán (a nézőtéren az előírt távolságtartással). Elsőként a Mesebolt történetében lesz hozzá stream, vagyis élő online közvetítés is.

A Mesebolt Bábszínház Madarak voltunk premierjét az alábbi linken lehet vasárnap 10:05-től élőben megtekinteni: https://www.youtube.com/watch?v=qHbOjBaIG9k
Az élő adás végeztével is elérhető marad az előadás a linken magyar idő szerint hétfő reggel 8:00-ig (ET 2am).
Ha megnézte az előadást, kérjük, támogassa munkájukat.Az adományokat az alábbi számlaszámra várják: 10918001-00000129-17360005.A banki átutalás megjegyzés rovatába kérjük írják be: "támogatás 1"

Forrás: VAOL/ Unger Tamás

További képek