Bábosok a világ körül - Széman Richárd fotókiállítása

Art Limes | 2015-09-26

„...hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének...”(Széman Richárd)

A Bábosok a világ körül című fotókiállítás megnyitója: 2015. szeptember 28-án 16 órakor

Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
              1013 Budapest, Krisztina körút 57.

A kiállítást megnyitja: Szász Zsolt

Közreműködik: Fehérváry Lilla

A Bábosok a világ körül rendhagyó kiállításmegnyitója, mely a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóprogramjaként szorosan kapcsolódik az OSZMI rendezvényeinek bábos tematikájához és az ugyanezen címmel jelzet beszélgetéssorozathoz, egy különleges betekintést kíván nyújtani a bábművészet világába. A tárlat a bábjátékos fesztiválok előadóira, báb és alkotója viszonyára koncentrál. A fesztivál, mint találkozási pont, a különböző nyelvű és eltérő kulturális környezetből érkező bábosok és közönségük találkozási pontjaként a művész állandó témáját jelenti. A szubjektív, szinte mesei hangulatú fotók mellett megjelennek a kiállításon mindeddig nyilvánosság elé nem került, dokumentatív jellegű portrék is.

Széman Richárd fotográfus 1958-ban született Baján. 1974 óta fényképez, kezdetben amatőrként, majd fotóriporterként (168 óra, Hócipő, Reform, Elite, Füstölgő, Premier) dolgozik, később segédoperatőrként a Magyar Televíziónál. Éveken keresztül készít reklámfotókat hetilapoknak, majd a Starface Színész és Modellügynökség műtermét vezeti. 2001 óta a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek illusztrációról ismert. 2006-ban Lantos Antal helytörténésszel és Tóth Miklós főépítésszel közösen reprezentatív albumot jelentet meg Kerületünk épített világa címmel. A könyv 2012-ben új, bővített kiadást ért meg. 2007 óta végzi a helytörténeti sorozat képszerkesztését. A sorozatból ő írta és illusztrálta az 5., 16., 19. és 22. köteteket. Jelenleg a Budapest XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fotó- és iratarchívumát kezeli.
Rendszeresen fényképezi az utcaszínházi produkciókat és az utcaszínházasok különös életét, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál hivatalos fotósa immár 18. éve.
„2008-ban játékos kísérletezésbe fogtam, színházi és portréfotóimat digitálisan újrafogalmazom, időt, tereket mosok egybe, új, saját, mitologikus világot próbálok létrehozni.” - írja. 1989 óta vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon képeivel, itthon és külföldön egyaránt. Többek között a Magyar Fotográfiai Múzeumban, valamint a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház) is találhatók meg képei.

Fotó: Széman Richárd

OSZMI