Pneuma Persona

Art Limes | 2015-04-24

Gaál József Munkácsy-díjas képzőművész 55. születésnapja alkalmából rendezett „Pneuma Persona” című kiállítás megnyitóján bevezetőt mond Kovács Péter restaurátor.

Időpont : április 30-án, 16:00 óra
Helyszín: Rondella Galéria, Esztergom

A megnyitón a képművész saját írását Ducsai Péter olvassa fel.

Gaál József 1960-ban született Tahitótfaluban.
1983-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt műveivel. Írói, kritikai tevékenységet is folytat, 1993-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít, jelenleg a Festő Tanszék docense. Az elvonatkoztatott, archaikus emberábrázolástól haladva eljutott az individuális ember belső küzdelméig. Festményeinek, szobrainak és grafikáinak állandó témája az emberi lét konfliktusainak megjelenítése redukált formákban. Jelenlegi munkái Pneuma Persona címmel a mulandóság ábrázolásai az eltűnő arc által. Bomlás és teremtés folyamata egyszerre érzékelhető ezeken a képeken, a sötét háttérből való kibontakozó plasztikusság ellenére az arcok az eltűnés pillanatát idézik. A köztes lét terében léteznek, a láthatóság előtti pillanatban már a láthatatlanban elenyésznek.
....Az evilági megvilágosodás, csak úgy lehetséges, ha megszabadulunk szerepeinktől, maszkjainktól. Ha mulandóságunk tudatában levetjük a perszonális burkokat, örök kérdés, hogy ezután valójában mi marad, van e lényegi valóságunk. Evilági lelkünkön túl létezik-e szellemi mag, ami már mentes a személyes érdektől.....Persona Morta - ezt a címet is adhattam volna, mert a halál felé közeledve egyre kevesebb marad kötődéseinkből, a megismerés folyamata egyszerre fogyás és gyarapodás, a megtisztulás inkább lemondás. A bölcsesség nem halmozott tudás, hanem egyszerűség...