Magyarországi és erdélyi bábosok találkoznak Csíkszeredában

Art Limes | 2015-05-14

Magyarországi és erdélyi bábosok találkoznak Csíkszeredában a harmadik alkalommal megszervezett gyermek- és ifjúsági színházi találkozón - közölték szerdán a szervezők.

A Csíki Játékszín és a Kortina Egyesület által megszervezett csíkszeredai gyermek- és ifjúsági színházi találkozó május 26. és 31. között zajlik magyarországi, valamint erdélyi magyar és román bábtársulatok részvételével. Három magyarországi és öt erdélyi társulat lép fel hat nap alatt. Összesen tizenegy produkció lesz látható huszonegy előadásban.
 A fesztivál célközönsége az óvodások, a kisiskolások és a kamaszok, valamint szüleik. A családoknak szabadtéri előadást és színházlátogatást, a tipegőknek pedig első színházi élményt kínálnak a szervezők. A fesztivál első és utolsó napján az esti előadásra nemcsak a tinédzsereket, hanem a felnőtteket is várják a szervezők.
Budapestről a Bárka Színház, a Budapest Bábszínház, a Kerekasztal Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság vesz részt. Erdélyből a szatmárnémeti Brighella Bábszínház, a nagyváradi Lilliput Társulat, a kolozsvári Puck Bábszínház, a brassói Arlechino Gyermekszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a házigazda Csíki Játékszín vesz részt.
A fesztiválon Gimesi Dóra dramaturg a meseadaptációról és a mesedramaturgiáról tart előadást, és bemutatják a győri Vaskakas Bábszínház kiadványsorozatát.
A fesztivál ideje alatt a Kerekasztal Színházi és Nevelési Központtól Hajós Zsuzsa és Nyári Arnold tart szakmai tréninget színészeknek, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak színházi nevelés témájában.

Bukarest, 2015. május 13., szerda (MTI)