A Lengyel Dizájn ABC-je

Art Limes | 2017-09-17

Nincs könnyű dolgunk, ha ismertetni szeretnénk a lengyel dizájn 100 éves fejlődését úgy, hogy csak 100 tárgy kiállítására korlátozzuk magunkat. Hogyan válasszuk ki a legfontosabbakat? Hogyan kerülhető el a kísértés, hogy ne csak az ikonikus munkákat mutassuk meg? Hogyan érhetnénk el, hogy ne csak a hozzáértő közönség érdeklődését keltsük fel? Továbbá hogyan érzékeltethetnénk leginkább a dizájn különböző területeinek sokféleségét?

100 év lengyel dizájn / 100 tárgy / 100 kép / 100 történet / 25 illusztrátor

A kiállítás látogatható: 2017. szeptember 29 – október 15. között

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum VÁRMÚZEUM - BUDAVÁRI PALOTA E ÉPÜLET - Szent György tér 2., Budapest 1014

A kiállítás ötvözi a múltat és a jelent: feltárja a kortárs lengyel grafika eddigi eredményeit, ezáltal bemutatja a lengyel dizájn eddig felépített értékeit. A tárlat 100 művet ismertet, lengyel művészek munkáit, 25 lengyel illusztrátor értelmezésével, megfejtéseivel perezentálva. A vizuális művészeket karrierjük különböző állomásain figyelhetjük meg. Köztük vannak a lengyel illusztrációs iskola tapasztalt mesterei, a világ minden pontján értékelt fiatal és középső generáció művészei ugyanúgy, mint a frissen végzett, zsenge pálykezdők. A meghívott képzőművészek többsége gyermekkönyveket illusztrál, mindemellett széles körben értelmezhető vizuális kommunikációt használ munkája során. Ugyan különböző stílussal rendelkeznek és más-más technikát használnak, egy dolog azonban mégis közös: a figyelemre méltó tehetség.
A bútorokon, az üvegen és a porcelánon kívül, amelyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a dizájnnal, hozzáadtunk néhány kevésbé nyilvánvaló dolgot is, mint például: betűtípusok, logók, gyermekjátékok, egy mozdony, neon, vitorlázó repülőgép vagy robogó, de még a legfinomabb lengyel csemege, a Ptasie mleczko vagy a Ringo is megjelenik majd – a lengyel sportjáték, amit labda helyett gumigyűrűvel játszanak.
A kortárs alkotások mellett bemutatjuk a már klasszikássá vált műveket is; különleges tárgyak lesznek láthatók, lényegében teljesen egyedülálló művészi munkák; prototípusok, mintapéldányok, amelyek sosem kerültek be a tömeggyártásba, ám mégis meglehetősen népszerű, a lengyelek által az elmúlt 100 évben napi szinten használt termékek. A kiállítás nemcsak 100 alkotást mutat meg és ezek vizuális értelmezéseibe enged bepillantást, hanem elmesél nekünk 100 történetet is: tervezőkről, igényekről, álmokról, lehetőségekről és korlátokról. Nemcsak konkrét tervezetekről, projektekről beszél, hanem feltárja magát a kreatív tervezési folyamatot, az ötletek létrehozásának menetét. Általánosságban véve a dizájn csodálatos koncepcióját láttatja, mint a művészet azon területét, amely az emberhez legközelebb áll, amely körülvesz bennünket nap mint nap, és nem is tudunk élni nélküle, annak ellenére, hogy legtöbb esetben ennek nem igazán vagyunk tudatában.
A tárgyak kronológai sorrendben sorakoznak fel, így láthatóvá válnak azok a bizonyos matériák, anyagok, témák és formák, amelyek vissza-visszatértek a lengyel dizájn elmúlt 100 éves történelme során. A tárlat nyitva áll a nagyközönség előtt, beleértve a legfiatalabb generációt is. A kiállítás a lengyel szuverenitás helyreállításának 100. évfordulója alkalmából került megrendezésre.

A kiállításon résztvevő illusztrátorok: Jacek Ambrożewski, Edgar Bąk, Maciek Blaźniak, Katarzyna Bogucka, Ada Buchholc, Iwona Chmielewska, Robert Czajka, Agata Dudek, Emilia Dziubak, Małgorzata Gurowska, Monika Hanulak, Marta Ignerska, Tymek Jezierski, Paweł Jońca, Agata Królak, Grażka Lange, Patryk Mogilnicki, Piotr Młodożeniec, Ania Niemierko, Ola Niepsuj, Marianna Oklejak, Paweł Pawlak, Dawid Ryski, Marianna Sztyma, Ola Woldańska-Płocińska

Kurátor: Ewa Solarz
Elrendezés: The Beton stúdió – Marta és Lech Rowińscy
Arculat: The Acapulco Studio
A tárgyak szöveges bemutatása: Agnieszka Kowalska, Ewa Solarz, Agata Szydłowska