It's Always Tea-Time - illusztrációk 18 országból

Art Limes | 2017-10-20

A kiállítás ötlete 2014-ben született. Az észt kurátornak, aki maga is illusztrátor, szép kerek születésnapja közeledett, de mivel a barátai szanaszét élnek a világban, lehetetlen vállalkozás lett volna egy asztal köré ültetni őket. Ezért úgy döntött, hogy meghívja őket egy csésze teára, ám a teázást egy tárlat formájában valósítja meg.

Valamivel később kiderült, hogy Alíznak szintén szép kerek évfordulója közeleg, bár az ő esetében a szám jóval nagyobb: 150 év telt el a könyv első kiadása óta. Így magától értetődő volt, hogy a közös születésnapi teázást Alíznak fogják szentelni. Mivel szinte minden illusztrátor álma, hogy képeket alkosson ehhez a világhírű műhöz, senki sem habozott sokat: Alíz és az ő fura asztaltársasága lettek a kiállítás díszvendégei.
A tárlatra 18 ország 72 művésze, köztük a magyar Holló Anna, Rofusz Kinga és Szegedi Katalin küldte el a munkáját. Valamennyi illusztráció kifejezetten a felkérésre készült, születésnapi ajándékként Alíznak és a kurátornak. A képeken Alíz mellett felbukkan a Kalapos, a Szívkirálynő, Vigyori úr, az elmaradhatatlan nyúl és sokan mások.
A rendkívül sokszínű anyag 2015 szeptemberében az Észt Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be. Budapestre Riga, Berlin Gdansk és Varsó után érkezik, innen Oxford felé veszi az irányt.

Nemzetközi illusztrációs kiállítás az "Alíz Csodaországban" témájára.

A megnyitó időpontja: 2017. november 08. szerda, 17 óra

A kiállítást megnyitja: VIIVE NOOR kurátor és KÉRCHY ANNA egyetemi oktató (SZTE Angol-Amerikai Intézet)

Helyszín: Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria - Deák Ferenc utca 17., Budapest 1052

A kiállítás az Észt Tervezőgrafikusok Szövetsége, az Észt Kulturális Alap és az Észt Gyermekirodalmi Központ támogatásával jött létre, a magyarországi bemutatkozást az Észt Intézet szervezte a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával együttműködésben.

A kiállítás 2017. december 16-ig tekinthető meg.

Főkép: Natalie Pudalov - Izrael