VI. Vendégváró Fesztivál

Art Limes | 2018-01-10

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben hatodik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színház mindhárom tagozatával.

A határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat vendége a  nagyváradi Szigligeti Színház.
Időpont: 2018. január 19- 20- 21.
Helyszín: Bethlen Téri Színház - Bethlen Gábor tér 3., Budapest, 1071

Barbárok - Táncszínházi előadás Móricz Zsigmond novellája alapján - A Nagyvárad Táncegyüttes előadása

A Móricz-novella dramaturgiai felépítése sokban hasonlít a görög drámákhoz: jellegzetes jellemábrázolásai, valamint a benne felmerülő kapcsolatrendszerek kiváló alapot szolgáltatnak a táncszínpadra alkalmazáshoz. Hogyan győzheti le ösztöneit az eredendően jónak teremtett ember? Egyáltalán: túlléphetünk-e ösztöneinken? Mit jelent ma az ünnep? Lehet-e a gyász ünnep? Mi bűneink legkegyetlenebb következménye? Előadásunk ezekre a kérdésekre keresi a választ, közben pedig kísérletet tesz arra, hogy egy olyan zenei világot teremtsen, amely visszaidézi azokat az archaikus korokat, amelyben a zenész és a táncos különleges párbeszédet folytattak.

Előadók a Nagyvárad Táncegyüttes tánckara: Brugós Sándor Csaba, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pintea Carmen-Theodora, Rácz Lajos Levente, Schmith Nándor Gyula, Szabó Enikő Ágnes, Szabó Mercédesz, Szőnyi József, Tímár Tímea, Tőkés Imola

Nagyvárad Táncegyüttes zenekara: Bartalis Botond, Dallos Levente, Fleisz Richárd, Marius Bulzan m.v., Székely Boglárka m.v., Székely István, Szerefi Ilona, Szukits Éva, Veres Lóránt m.v.

Dramaturg: Fazakas Márta
Zeneszerző: Cári Tibor
Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu
Videó montázs: Lungu Arnold
Koreográfus asszisztensek: Kerekes Dalma, Tőkés Imola
Koreográfusok: Györfi Csaba, Andreea Belu, Dimény Levente
Rendező-koreográfus: Györfi Csaba

Az előadás megtekintése 12 éven felülieknek javasolt.

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként, ma már a nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett az utóbbi időben bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket. E két nyomvonal mentén haladva születnek előadásaik úgy, hogy azok a kortárs színházi szellemnek megfelelően hordozzák üzeneteiket a ma emberének. Színes előadás kínálatuk hamar felkelti az érdeklődést a közönség minden rétegében, ugyanakkor fesztivál és vendégjáték meghívásaival rangos figyelemre méltatja a szakma. 2015-ben az együttes létrehozta saját nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválját, az Infinite Dance Festivalt, amellyel a régió kultúrafogyasztóinak figyelmét kívánja a mai táncművészeti alkotások irányába terelni.

Tangó - A nagyváradi Szigligeti Társulat előadása

Végy egy háromgenerációs családot, amelyben a lecsúszott nagynéni és a jobb napokat látott nagybácsi naphosszat kártyáznak. Adj hozzá egy középkorú apát, aki idétlen kísérletezgetéssel múlatja az időt. Spékeld meg az anyával, aki a házibaráttal flörtöl, sőt! Amikor ezek már kellően főnek a levükben, fűszerezd meg a család ifjú trónkövetelőjével, aki nemcsak hogy nem vágyik ebben a trutymóban úszkálni, de egészen más elképzelése van az egészséges táplálkozásról. Ő véget vetne a mindent megengedő léhaságnak, és végre rend uralkodna az élet káoszán. Nincs még kialakult receptje, de a magához ragadott szúró- és vágó eszközökkel megpróbálja újravagdalni az összetevőket, hogy hagyományos fűszerekkel visszahozza a tradicionális ízeket. Az ő konyhájának dísze kedvese szűzpecsenyéje, amit aranyos mártásban kíván szervírozni.
Hogy ebből mi sül ki? Hát biztos nem tragédia. Apja még időben figyelmezteti korunk (konyhaművészetének) alapigazságára: A tragédiák kora lejárt! Csak bohózat lehet a végeredmény! Azzal azonban senki se számol, mi van, ha a lé(t) váratlanul odakozmál.

Szereplők: Eugenia - Fábián Enikő, Eugeniusz - Dobos Imre, Stomil - Kovács Levente, Eleonora - Firtos Edit, Artúr - Hunyadi István, Ala - Trabalka Cecília, Edek - Sebestyén Hunor

Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos
Dramaturg: Zsigó Anna
Rendező: Harsányi Sulyom László

Az előadás megtekintése 12 éven felülieknek javasolt.

Az 1900-ban alapított nagyváradi Szigligeti Színház Bihar megye legnagyobb magyar kulturális intézménye. A magyar nyelven színpadra állított és román nyelven feliratozott előadásokat műsorára tűző színház a régióban egyedülálló módon három előadó-művészeti műfajt képvisel. Az intézmény sajátos arculatát a prózai, báb- és tánctagozat együttes jelenléte alakítja ki. A Szigligeti Társulat repertoárján a magyar és világirodalom klasszikus és kortárs darabjai egyaránt helyet kapnak. A társulat tagjai nyitottságára és törekvésére jellemző, hogy neves hazai és külföldi rendezőkkel való együttműködésükből a közönség és a szakma elismerésének egyaránt örvendő produkciókat hoztak létre.

A Négyszögletű Kerek Erdő - A Lilliput Társulat előadása

Erzár király kicsi sámlin kuksol, térdén jegyzettömb, körötte gyűrött papírhegyek. Ő maga is gyűrött, mint egy búval bélelt arc, amelyet elfelejtettek kivasalni. Pedig hajdan micsoda nagyhírű író volt! Fékezhetetlen agyvelejű, világvándor, szeretnivaló szeleburdi, és mégis nemesen egyszerű, mint az ég kékje. Ám mindennek ellenére sokszor csak a bolondját járatták vele. Bele is fáradt, hogy sehol sem értik meg. És ő sem érti az embereket. A szavaikat főleg nem, ha azok csak üres kilégzések – egy szavakkal dolgozónak pedig ez igazán szomorú dolog. És most egy sámlin ücsörög, kezében írószer és nem jön az ihlet. Egyszer csak bekopog egy furcsa, macskaformájú gyerek és azt mondja: Fussunk!
És futnak. A távolban halványan felsejlik egy kedves, barátságos kis zöldövezet.
Megérkeztünk! – így a macskaforma. Az én nevem Mikkamakka. Ez pedig a Négyszögletű Kerek Erdő. Itt senkit nem érhet bántódás.

Lázár Ervin meséjét felhasználva színpadra írta és rendezte: Szabó Attila

Szereplők: Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Daróczi István, Balogh Judit, Németi Emese, Stéfán Bodor Mária, Lélek Sándor Tibor, Birtalan Katalin, Oláh Anikó Katalin, Varga Imre

Tervező: Kasza Julianna
Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu
Rendezőasszisztens: Ozsváth Zsuzsa
Koreográfus: Györfi Csaba

Az előadás után kézműves foglalkozás várja a gyerekeket.

6 éven felülieknek, az előadás időtartama 70 perc

A Lilliput Társulat a gyermek- és ifjúsági színházi formák számára biztosít társulati keretet. A társulat 2013-ban kezdeményezte az egykori művészeti vezető, Fux Pál nevét viselő Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Találkozója, a FuxFeszt, létrehozását, amely kétévente gyűjti Nagyváradra a bábos szakma neves hazai és magyarországi képviselőit. A Lilliput Társulat, tevékenységét elsősorban az Árkádia Ifjúsági és Gyermekszínház épületében fejti ki, de alkalom adtán, a többi társulattal koprodukcióban nagyszínpadi produkciókat is színre visznek. A társulattal olyan rendezők dolgoztak együtt az utóbbi években, mint Bartal Kiss Rita, Szabó Attila, Palocsay Kisó Kata, Dió Zoltán, Urbán Gyula vagy Rumi László.

További információ: Bethlen Téri Színház - 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3. - +36 1 342 71 63, info@bethlenszinhaz.hu
www.bethlenszinhaz.hu
www.szigligeti.ro